МОЧИ С МАТЧА


ТОВА ЗА МЕН СИ БЕШЕ ИСТИНСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО.....

По древна японска традиция мочи се прави от сварен ориз, който се стрива с големи дървени чукове в каменна купа с вода. Прави се от поне двама човека. Координацията помежду им трябва да е перфектна. Първо, за да не се наранят и второ, за да може тестото да бъде еднородно навсякъде. Удряйки тестото с дървени чукове, то става меко и нежно. Мочи приготвяли от края на декември до началото на януари. Те са един от деликатесите, които се хапват за Нова година.

Е, аз пропуснах тези етапи от приготвянето. Затова моите ги направих с пълнеж от пасирани сушени плодове и ядки.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. оризово брашно
3 ч. ч. вода
2 ч. ч. захар
2 ч.л. чай матча

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖА:
Оставям на вас да изберете сушени плодове, които обичате. Аз използвах шепа фурми, шепа череши и шепа боровинки. За да може лесно да ги пасирате или ги накиснете в топла вода или налейте половин чаша топла вода при пасиране, иначе има опасност да ви изгори пасатора. След това добавете ситно смлени ядки по избор.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Оризовото брашно смесете с водата, бъркайте с дървена лъжица, докато стане гладка, хомогенна смес. Ако ви се стори прекалено сухо, добавете още вода. Добавяйте по 1 с. л., за да не прекалите с количеството и да стане рядко. Трябва да се получи много меко тесто.Добре е да смесвате брашното и водата в термоустойчива купа. След като се смесят, поставете купата в по-голям съд с гореща вода и покрийте с кърпа. Сложете капак, така че тестото да е плътно затворено и оставете да почине 20 минути. От това тестото става по-влажно и гъвкаво. Преместете съда на котлона. Започнете да добавяте захарта и бъркайте непрекъснато, докато тя се усвои напълно и в цялото количество. Тестото трябва да стане лепкаво и бляскаво. Посипете плота или тава обилно с брашно и изсипете тестото върху него. Започнете леко да го омесвате. В началото тестото ще е горещо, но усвоявайки от брашното, ще се охлади. Когато тестото и плънката са готови, пригответе си и купичка с вода, за да си навлажнявате ръцете при оформяне на мочитата. Разстелете в дланта и сложете по една ч.л. плънка. Оформете топчици. Когато са готови ги сложете в хладилника за да стегнат , но ги покрийте с фолио или хартия за печене, за да не се напукат. Най-добре ги похапнете същия ден.



Според поверието, който изяде най-много мочи, ще бъде най-щастлив през новата година.

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари