МАКИ СУШИ
Да се направи суши е интересно и предизвикателно занимание! 

Първо измийте добре ориза, после го сварете. Добре е да не е от продълговатия, а от обикновения по-объл ориз. На 1 чаена чаша ориз аз добавих 3 1/2 ч.ч. вода. Вари се на умерен огън. Да се свари добре, да стане една идея лепкав. Докато се вари се добавят 2-3 с.л. соев сос. Оставя се малко да поизстине. Върху парче стреч фолио се поставя кора Нори с по-гладката страна нагоре, а по-грапавата надолу. С лъжица и пръсти /само връхчетата на пръстите/ потопени в соев сос се разпределя ориза върху кората, на слой с дебелина около 4-5 мм. Единият от дългите крайчета на Норито оставяте без ориз, за да можете после с негова помощ да залепите рулцето.
В единия край се разпределя плънката. Можете да избирате между сьомга, авокадо, маслини, сушени домати, моркови, краставица, кълнове и друго, каквото би ви харесало на вас.
Ако предпочитате вегетариански вариант на суши, просто пропуснете рибата! 

Внимателно с помощта на фолиото започвате да навивате кората, от плънката към другият край, на който няма ориз, но който леко сте навлажнили със соев сос, за да залепне по-лесно. Навивате на стегнато рулце. Оставяте в чиния. Това е варианта, в който Норито е отвън, а ориза е отвътре.
Можете да направите и „обратно суши“, при което Норито е отвътре, а ориза е отвън. Тогава процедирате по следният начин. Слагате една кора Нори върху фолиото с по-гладката страна нагоре, а по грапавата - надолу. Разпределяте отново ориза като си помагате с лъжица и пръсти натопени в соев сос. Също оставяте едната от по-дългите страни без ориз. Посипвате със сусам половината от ориза. Тук на снимката е посипан целият и това не е фатално, но правилно е да е само половината и то онази половинка, която е от към страната без ориз. Слагате парче фолио върху така подредената кора и внимателно обръщате ориза и сусама от долната страна, с помощта на фолиото. Махате долното фолио, което в момента е станало горно и разкривате празната страна на Норито.
Оставяте в хладилник да стегнат поне 1 час, но най-добре една нощ, за да може ароматите да проникнат в ориза и зеленчуците.
Нарязвате на 8-9 хапки.
Поднасяте със соев сос, сос уасаби и маринован джинджифил.
По оригинална рецепта ориза се овкусява с оризов оцет, но лично на мен киселият вкус е ми харесва.
Може да декорирате с кълнове отгоре. 


Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.