ЯКИНИКО

Да си направим японско барбекю не е никак трудно, но да си призная тази рецепта приготвих без да използвам барбекю на дървени въглища.
И така какво ни е необходимо:
Продукти за соса Якинико:
- 3 с.л. Мирин (Мирин е японско бяло вино, тъй като не разполагам с него за тази рецепта използвам обикновено бяло вино)
- 3 с.л. захар
- 5 с.л. соев сос
- 1 с.л. сусамово масло
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. сусам
- 4 с.л. лук
Месото:
- телешко месо
- соев сос (по мое желание)

Приготвяне:

Първо да се погрижим за месото ;)
Нарязваме телешкото на тънки ивици и го накисваме в соевия сос. Това си е лично мое решение, тъй като исках да го овкуся и да го мариновам. Така го оставих да престои една нощ в хладилника.

А сега соса:
Загряваме бялото вино (или Мирин в случай, че разполагате с такъв) заедно със захарта докато тя се разтопи и алкохола от виното се изпари. Оттегляме и оставяме да изстине. Добавяме сусамовото олио, соевия сос, пресования чесън и ситно нарязания лук (за него също използвам пресичката си за чесън, след като съм го нарязала на ситно). Накрая добавяме и сусама. Разбъркваме добре и оставяме поне за 1 час в хладилника. След това по оригинални напътствия този сос би трябвало да се прецеди, но аз лично предпочитам да го сервирам заедно със съставките, намирам го за по-приятен.


Месото...
Маринованото месо в Япония приготвят на малки барбекюта, които се поставят директно върху масата и се подхранват с дървени въглища. Тъй като месцата са доста тънки се приготвят бързо. Аз изпекох моите месца на скара.
Финал:
Сервираме соса в малки купички в които потапяме месцата преди да ги отхапем.



Не забравяйте клечките ;)

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари