ПЕРСИЯ
Името на страната е съвременната форма на думата : "Ариана", която се превежда като "земя на арийци". От първото хилядолетие преди христа арийските племена заселили почти всички земи на съвременен Иран.Част от това племе се премества в Северна Индия, а някои отиват в северните степи, наричайки се скити и сармати.
По-късно в Западен Иран се формират силни царства. Едни от тези ирански формации е Мида. В последствие тя превзела армията на Сайръс Втори. Той събира иранците в своята империя и ги кара да завладеят света. През VI век пр.н.е. цар Кир Велики от династията Ахемениди основава Първата Персийска империя, която по-късно се превръща в най-голямото и мощно царство на античността. През VII век Персия става част от Арабския халифат. Оттогава наследниците на империята полагат всички усилия да запазят националния си характер и своята идентичност.
Името на Персия е променено на Иран през 1935 година
Освен персите, днес в Иран живеят много различни националности, но всички те знаят фарси, един от най-старите живи езици в света.
Държави, на чиято територия е била империята са: Египет, Ливан, Ирак, Пакистан, Грузия, България, Турция и части от Гърция и Румъния. Иран обаче, най-често се свързва с древната империя.
12 изумителни факти от живота в древна Персия:
Знаете ли, че: лалето произхожда от Персия, през Турция, та чак тогава стига до Холандия. Персийците го наричат символ на любовта. Белите лалета казват: "Съжалявам", червените са символ на истинската любов, а лилавите символизират кралските особи.
Знаете ли, че: шах е персийска дума и означава владетел, цар.
Знаете ли, че: първият килим в света е персийски и се нарича "Пазарик". Датира от V в.пр.н.е.. Открит е дълбоко замразен в леда на долината Пазарик. Изработен от вълна, килимът е интересен с кантовете си - вътрешен, състоящ се от един ред, изобразяващ лосове и външен, който показва шествие на конници, вероятно в чест на скитски вожд.
Откритието, наречено Пазирик, днес е изложено в музея Ермитаж в Санкт Петербург.
По време на Сафавидската династия през XVI в. Абас Велики създал кралска килимарска фабрика в столицата си Исфахан, наемайки най-добрите майстори. По това време градът бил рай за изкуството. Уникален килим за този период е "Ардебил".
Той бил направен през 1539 г. и се счита за втория най-стар килим в света след "Пазарик". Днес се съхранява в музея "Виктория и Албърт" в Лондон. Този килим представлява звезден медальон на фона на сложна система от стебла и цветя , изобразени на ослепително тъмносиньо поле.
Знаете ли, че: персийската котка произхожда от Древна Персия. В Европа започват да се отглеждат от 16-17 в. първоначално в Италия. Особен интерес предизвикват в Англия, където от 19 в. се извършват най-сериозните селекции.
Знаете ли, че: Персите са имали начин да запазят храната си в "хладилник" през горещите лета. Те са строили големи подземни камери, наречени yakhchals, изолирани с кални тухли и охлаждали с лед и вятър
Значете ли, че: най-ранната известна харта за правата на човека е направена в Персия, през 539 г. пр. Хр., по заповед на крал Кир Велики. Написана на глинен цилиндър - "Сайръс цилиндър", хартата гарантира толерантност за всички раси, езици и религии в империята.
Знаете ли, че: жените са водили активен обществен живот в Древна Персия, а документите показват, че са работили заедно мъжете и дори са водили екипажи от работници.
Един от най-доверените съветници на крал Ксеркс и най-добрите бойци е била жена. Кралицата Артемизия от Халикарнас, гръцка държава с персийско управление, заповядала на своя кораб в битката при Саламин и подтикнала Ксеркс да каже: " Моите мъже са станали жени и моите жени, мъже"
Знаете ли, че: пощенската служба на Персийците се е простирала на около 1700 мили разстояние, което куриерите им можели да пътуват само за седем дни. Гръцкият историк Херодот пише:" Няма нищо на света, което да пътува по-бързо от тези персийски куриери"
Знаете ли, че: Персийските елити са могли да се забавляват, като играят ранна версия на поло - това не било просто забавление, било е чудесен начин да се обучава кавалерията.
Знаете ли, че: според легендата принцеса от Персия загубила благосклонността на баща си - могъщия цар на тази земя. Измъчвана от тежки мисли и главоболие, тя решила да се самоубие, като изпие "отровния" сок от делва, изхвърлена на боклука, защото съхраняването в нея грозде се било развалило. Но вместо да умре, тя се унесла и заспала. Събудила се свежа, отпочинала без главоболие и тежки мисли. Сдобрила се с баща си и му разказала как изпила "отровния" сок от "разваленото" грозде....
В тази легенда вероятно има измислица, но едно е вярно, че вълшебните свойства на ферментиралия гроздов сок били открити случайно, а не в резултат на целенасочена човешка дейност.
Знаете ли, че: има древна персийска форма на борба - Varzesh-e-Bastani -която все още е в Иран. Това се смята за причина, поради която Иран е толкова успешен в борбата и вдигането на тежести в международен мащаб.
Знаете ли, че: първата детска играчка датира от 1 хилядолетие преди Христа и е от времето на древна Персия, открита по време на разкопки. Доказателството за това се намира в Лувъра.
Иранската кухня или като се нарича- персийска кухня е общо наименование, обединяващо кулинарното изкуство на регионите на страната. С древен произход и повлияна от готварските традиции на много култури, с които Персия имала исторически връзки. Характерни за нея са ароматни ястия , не лютиви, често оцветени в жълто-оранжевата гама с шафран и куркума и украсени с яркочервен зерешк (цверовете на кисел трън).
Най- консумирания продукт е ориза. Внесен от Югоизточна Азия и Индийския субконтинент той е основна храна на персийците още от Сасанидската империя. Използва се дългозърнест вид. На персийски суровият ориз се нарича берендж.
В сварен вид неговото названия се определя от начина му на приготвяне, а те са няколко:
- Чело - ориз без добавки, сервира се като гарнитура.
- Поло - ориз с добавени продукти, в зависимост от рецептата се добавят месо, зеленчуци, ядки, стафиди, боб, леша и бакла
- Кате - използва се за гарнитура, традиционен е за провинции Гилян и Мазандаран. Вари се във вода, в която са добавени сол, мазнина и желаните подправки.
- Дами - процедурата е като при кате, но ориза е смесен с продуктите, които могат да се варят заедно с него (булгур, юфка и др.)
Вторият продукт по консумация е хлябът, традиционните му видове са с тънка и плоска форма. Най-популярни са:
- Лаваш - много тънък хляб с кръгла и овална форма. Приготвя се от пшеница в специални фурни.
- Сангак - плосък с правоъгълна или триъгълна форма Пече се е пещи върху слой от речни камъчета, от това произхожда името му - на персийски "сангак" означава камъче.
- Тафтун - много тънък - 3 - 4 мм. хрупкав с овална или кръгла форма.
- Барбари - е най-дебел, има силно удължена овална форма. Дължината му е около 70 см. а ширината 25 см.
- Нан-е танур - пече се след втасване в глинени фурни наречени тандури.
- Нан-е ганди - сладък хляб
Основните ястия са предимно месни. За сосовете към тях е типично използването на големи количества зеленина, зеленчуци, сладко-кисели плодове (дюли, нар, сливи и кайсии), зрели и зелени бобови. При готвене по традиционни рецепти, за овкусяване на храната вместо лимонов сок се използва сок от неузряло грозде (аб-гуре), сушен лайм (лиму амани).
А десертите? Десертите са нежни и успокояващи, баланс между фини подправки, сушени и пресни плодове, ядки и розова вода. Персите се смеели на гърците , че не ядат десерти и им казвали, че ако не получат десерт, означавало, че ставали гладни от масата.
А сега е време за рецептите😊🥰, които приготвихме, дегустирахме и останахме очаровани от ястията.
ХАЛЯУЕ ДЖИБЕН - HALAWET EL JEBEN
Други рецепти от персийската кухня
Елегантни и контрастни вкусове и аромати!
С любов, от нас за вас!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.