ФЕСЕНДЖАН

Искрено и лично, възхитена съм от персийската кухня. 

Казват че, Fesenjan е ястие, което всяка уважаваща себе си иранка трябва да може да готви. 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

900 г. месо от патица (от 1,200 цяла патица излиза около 900 г. чисто месо без кожа и кости)

2 глави лук

6 с.л. лъжици зехтин

2 с.л. масло


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА СОСА:

400 г. орехи

500 мл. сок от нар

720 мл. вода

1/4 ч.л. смлян кимион

1/4 ч.л. кимион

1/4 ч.л. анасон

1/4 ч.л. кориандър

1/4 ч.л. джинджифил

1/4 ч.л. карамфил

1/4 ч.л. копър

1/4 ч.л. смляна канела

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло

едра сол на вкус

6 нара - 5 за сок 1 за семена - щедро количество за поръсване на ястието преди сервиране


Палитрата ми от подправки.
Смелете ги заедно. И добавете 5, 6 минути преди да отстраните ястието от котлона.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте ореховите ядки в сух тиган или във фурна , охладете и смелете с пасатор, докато се получи маслена смес, не бързайте. Нарежете лука на тънки полумесеци, месото на големи парчета.

В дълбок съд загрейте зехтина и маслото на умерен огън. Запържете месото до леко зачервяване, извадете парчетата. В същия съд изсипете лука и пържете до златистo кафяв, прехвърлете го върху месото, покрийте и оставете настрана.

В съд излейте водата и сока от нар, добавете ореховата паста, разбъркайте. Оставете сместа да ври докато се получи гъста шоколадово-кафява маса. Отнема доста време- около един час.
Предпочетох прясно изцеден сока от нар. От 5 нара излизат приблизително 500 мл. сок, и един нар на който ще използвате зърната за поръска.

Изсипете месото и лука при соса, разбъркайте, покрийте, намалете огъня до минимум и оставете да къкри 30-40 минути. В самия край на готвенето добавете подправките и солта. Разбъркайте, оставете 5, 6 минути и махнете от котлона.

Така изглежда ястието, преди да добавите подправките. 

Подредете фесенджана в чиния, поръсете обилно със семена от нар.

Ароматно, толкова ароматно, а месото е топящо се в устата. Завиждам си, че го приготвих 😍

Като гарнитура може да използвате варен ориз.

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари