ФЕСЕНДЖАН
Казват че, Fesenjan е ястие, което всяка уважаваща себе си иранка трябва да може да готви.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
900 г. месо от патица (от 1,200 цяла патица излиза около 900 г. чисто месо без кожа и кости)
2 глави лук
6 с.л. лъжици зехтин
2 с.л. масло
400 г. орехи
500 мл. сок от нар
720 мл. вода
1/4 ч.л. смлян кимион
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. анасон
1/4 ч.л. кориандър
1/4 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. копър
1/4 ч.л. смляна канела
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
едра сол на вкус
6 нара - 5 за сок 1 за семена - щедро количество за поръсване на ястието преди сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте ореховите ядки в сух тиган или във фурна , охладете и смелете с пасатор, докато се получи маслена смес, не бързайте. Нарежете лука на тънки полумесеци, месото на големи парчета.
В дълбок съд загрейте зехтина и маслото на умерен огън. Запържете месото до леко зачервяване, извадете парчетата. В същия съд изсипете лука и пържете до златистo кафяв, прехвърлете го върху месото, покрийте и оставете настрана.
Изсипете месото и лука при соса, разбъркайте, покрийте, намалете огъня до минимум и оставете да къкри 30-40 минути. В самия край на готвенето добавете подправките и солта. Разбъркайте, оставете 5, 6 минути и махнете от котлона.
Подредете фесенджана в чиния, поръсете обилно със семена от нар.
Ароматно, толкова ароматно, а месото е топящо се в устата. Завиждам си, че го приготвих 😍
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.