МАКЛУБА - Maqluba

Маклуба е сирийско ястие с патладжани. Маклуба с патладжани (Maaluba Maaloubeh ou Magluba ( مقلوبة ), е традиционно арабско ястие от района на Ливан, Сирия, Йордания, Персия и Палестина.
Ястието съдържа месо, ориз и пържени зеленчуци поставени в тенжера, която се обръща върху чиния за сервиране непосредствено преди поднасянето, от където идва и името на ястието Маклуба, което буквално преведено означава "на обратно". Ястието може да съдържа разнообразие от зеленчуци, пържени домати, картофи, карфиол, патладжани, пилешко или агнешко месо. Маклуба се поднася основно или с кисело мляко, или със семпла Арабска зеленчукова салата от домати, краставици, магданоз и лимонов сок, често гарнирана с таханов сос.
500 г кайма
2 големи патладжана
3 глави лук
250 г ориз Басмати
2,5 ч.ч. месен бульон
50 г цели белени бадеми
сол
зърна кардамом
олио (за запържване на патладжаните)
масло (за пържене на бадемите)
b’har ( البهار الحلبي ) или така нареченият "Алепо пипер" (канела, кардамом, карамфил, джинджифил, индийско орехче, бял пипер, черен пипер)

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете патладжаните на филийки по дължина с дебелина на парчетата около 1 см. Посолете ги и ги оставете настрана за известно време.

Подсушете патладжаните. Изпържете ги в олио. Този етап е важен! Патладжаните трябва да бъдат добре изпържени (не гриловани или запечени), за да могат след това добре да овкусят и оцветят ориза.
В тенджера запържете каймата подправена 2 ч.л. b’har и сол (може да добавите и малко лук ако желаете).
Запържете лука на ивички в олиото и го поставете след това върху домакинска хартия, за да попие мазнината
В тава разпределете ивиците патладжан, така че да се застъпват помежду си и да обхващат стените и дъното на тавата.
Върху тях изсипете каймата,

и накрая отцедения ориз и залейте с бульона.
Печете в умерена фурна около 20 минути или докато бульона се абсорбира от ориза. След като извадите от фурната оставете ястието да почине около 20 минути. След това притиснете ориза с помощта на лъжица, така че зърната да се слепят, но без да се смачкат и обърнете внимателно ястието върху чиния за сервиране. Поръсете със запечените на тиган филирани бадеми и сусам.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.