ШОАЙБИЯТ
"Шоайбият" или още "Уарбат", е традиционен сладкиш, който се продава във всички сладкарници в арабските страни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
8 кори за баница
1/2 чаша разтопено масло
1/2 чаша олио
сироп съотношение: 1 чаша вода 1 чаша захар, една лъжичка лимонов сок, една чаена лъжичка розова вода. Ври до сгъстяване на сиропа. Залейте десерта с изстинал сироп.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. готварска сметана
6 чаени лъжички нишесте
1/2/ ч.ч.захар
меката част на 4 филии хляб
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА:
Затоплете млякото в тенджера на умерен огън, разтворете нишестето в малко вода и добавете към млякото, заедно със захарта. Бъркайте непрекъснато.Добавете сметаната след 4, 5 минути. Разбъркайте на тих огън с дървена лъжица докато заври. Добавете меката част на филийките хляб на късчета и бъркайте докато се получи хомогенна смес. Махнете от котлона и оставете сместа да се охлади.Наредете 8-те кори една върху друга и ги нарежете на 6 квадрата.
В малка купа смесете маслото и олиото и мажете всяко парче.
Наредете 6 квадратчета заедно и сложете крем във всяко едно, след което прегънете във формата на триъгълник. Повтаряте, докато количеството крем и кори свършат.
Подредете триъгълниците в тава застелена с хартия за печене. Намажете ги с малко масло и печете до златисто.
Извадете, пренесете в тава в която ще залеете сладкиша (правилото-горещо печиво-студен сироп или обратно)
Гарнирайте със смлян шамфъстък.
Приготвено от Теди!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.