ХАЛЯУЕ ДЖИБЕН - Halawet El Jeben

     
                С хиляди благодарности на Тина и Абдул Данауар за споделената рецепта.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

2 моцарели (Тина разказа, че имат сирене специално за десерти, но тук и тя го замества успешно с моцарела)

1 ч.ч. грис

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:

700 мл. прясно мляко

1 пакетче нишесте

300 гр. извара

Всичко се омесва в тенджера на ниска температура и се оставя да се охлади напълно.

ЗАХАРЕН СИРОП:

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

1 ванилия

Варите до леко сгъстяване. 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В тенджера добавете водата, захарта и накъсаните моцарели. Започнете са бъркате докато се сгъсти и тогава добавете гриса. Бъркайте докато се получи гъсто тесто. 

Отрежете две парченца найлон с размери 40/40 см. С четка намажете двете части на найлона със захарен сироп. На едната част сложете тестото, а с другата покрийте тестото и разточете на тънка кора-3 мм. Отлепете горния найлон.



Слагайте от плънката само в единия край на кората, загърнете само веднъж и отрежете с нож. Така постъпете докато кората свърши, ще ви се получат тънки рулца. 


Сложете в хладилника да стегнат. Разрежете на малки рулца, подредете, залейте със захарен сироп и поръсете със смлян шамфъстък.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари