ОРИЗ С ЧЕРВЕН БОБ

Кремообразната текстура, ароматните подправки и нежния червен боб превръщат това ястие в олицетворение на карибския вкус. Независимо дали го сервирате като гарнитура или като основно ястие със сигурност ще задоволи желанието Ви за нещо екзотично.

ПРОДУКТИ:
200 г ориз басмати или дългозърнест бял ориз
1 кутия (400 г) червен боб, отцеден + изплакнат
3 с.л. масло
1 малка глава лук, наситнена
3 скилидки чесън, смлени
3-4 стръка прясна мащерка
1 ч.л. бахар на зърна
1 консерва (400ml) кокосово мляко
100 ml вода
1 малка люта чушка
1 ч. л. морска сол, на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте добре ориза и оставете да се накисне за 5-10 минути.
В дълбог тиган разтопете маслото и добавете чесъна и нарязания на ситно лук.
Запържете за 4-5 минути докато ориза стане полупрозрачен и пусне аромата си. Добавете бахара, кокосовото мляко и водата и разбъркайте. 
Когато кипне добавете ориза, боба, лютата чушка нарязна на ситно и стръка мащерка. Овкусете със сол.
Намалете котлона на сретна температура и гответе 20-25 минути докато ориза поеме цялата течност. Ако ориза е все още хрупкав добавете още малко вода докато се сготви и омекне.
След като оризът се свари отстранете от огъня и го оставете да престои 5 минути преди да го сервирате.

Раздухайте ориза с вилица и сервирайте към любимото си ястие, например с пиле по ямайски.


Приготвено с любов от Ники <3

Коментари