ПИЛЕ ПО ЯМАЙСКИ С ПИКАНТЕН ДЖИРК СОС
Традиционно пилето Jerk е основно ямайско ястие, което често се консумира с хляб с твърдо тесто или понякога с ориз и грах. Пилето обикновено се овкусява добре с подправка и марината и се оставя да се маринова напълно 1-2 дни (или цяла нощ), така че всичко да попие и пилето да е хубаво и крехко, когато се сготви.
ПРОДУКТИ:
за пилето и маринатата:
1,5 кг пилешко обезкостено бутче
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. сушена мащерка
2 ч.л. кафява захар
1 к.л. сух магданоз
1 к.л. пушен червен пипер
½ к.л. люспи лют пипер
1 к.л. смляна канела
1 к.л. смляно индийско орехче
1 к.л. смлян карамфил
1 к.л. кимион на прах
за ананасовия сос:
1 малка люта чушка
½ глава червен лук, нарязан
4 скилидки чесън
3-4 стръка зелен лук
2 с.л. бял оцет
1 ч.л. морска сол
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. смлян пресен джинджифил
60 г парчета ананас
60 г соев сос с ниско съдържание на сол
60 г вода
2 с.л кафява захар
1 морков, обелен + нарязан
за гарнитура:
около 300 г ананас на хапки
барбекю сос
ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете пилето на хапки.
Смесете всички съставки за маринатата и оваляйте месото хубаво нея.
Завийте във фолио и оставете в хладилника за минимум 3-4 часа. Най-добре би било да приготвите пилето от предходната вечер, за да се овкуси добре.
В деня на готвенето смесете всички съставки за соса и ги пасирайте на гладка смесе.
Оваляйте пилето добре в соса и го поставете в тава за печене. Покрийте с плътно с фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна 1 час.
След това време оцедете соса в купа и върнете пилето за още 5 минути и печете без фолио.
През това време смесете соса от печенето с 1/4 ч.ч. барбекю сос, разбъркайте до хомогеност и залейте пилето, добавете парчетата ананас и печете още 10-15 минути.
Сервирайте ястието топло с ориз или друга гарнитура по желание.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.