ДОМАШЕН ХЛЯБ С КВАС
Как да ви кажа - това е най-, най-, най-вкусния хляб който някога сме яли, а ние сме опитвали доста видове хляб на доста места. Дали защото сами си го приготвяме и влагаме в това цялата си любов и грижа, за да се получи добър резултат или защото грижливо подбираме всеки един от продуктите си...а може би всички неща взети заедно.
Преди повече от година малко на шега поисках от Бени квас страхувайки се, че ще го уморя поне за седмица, но изобщо не стана така. От тогава до ден днешен ние приготвяме хляба си и така сме организирали ежедневието си, че Той е част от него.
В началото имахме доста неуспехи, разбира се, докато стабилизираме процеса. Но вече смятам всичко за изчистено и мога да споделя тази рецепта.
Бих искала да подчертая, че това е рецептата на Бени за бял хляб с квас, който тя приготвя в хлебопекарна. Ако вие ползвате хлебопекарна и желаете да приготвяте хляб в нея ползвайте нейната рецепта, тя е добре изпитана. Аз се наложи да я адаптирам леко към моите условия, тъй като не разполагам с хлебопекарна, затова реших да я споделя отделно за тези, които биха използвали моя метод.
ПРОДУКТИ:
100 г квас
2 с.л. олио
315 г вода на стайна температура
600 г брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар.
ПРИГОТВЯНЕ:
Замесваме тесто от продуктите. Тестото е с много приятна консистенция - стегнато е, еластично и не лепне. Аз оформям два хляба, тъй като пека във формичка за кекс. Правя разрез по дължина на оформените хлебчета и поставям формичките във фурната, която трябва да е напълно студена и ги оставям да втасат там цяла нощ (около 11 часа).
На сутринта пускам фурната на 200 градуса и пека около 1 час, докато хлебчетата се зачервят.
Не забравяйте да се погрижите за кваса си. Когато сте го използвали е важно отново да го захраните с равни количества вода и брашно. За нашата рецепта те са 50 г брашно + 50 г вода. Оставяме кваса през нощта на стайна температура за да се активира. След това го съхраняваме в хладилник до следващото месене, което е добре да бъде след 3-5 дни в противен случай е добре да изхвърлите част от кваса и да го захраните отново.
Приготвено с любов от Ники с огромна благодарност към Бени за споделената рецепта и квас <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.