БЯЛ ХЛЯБ С КВАС




Аз пека моя хляб в хлебопекарна, но спокойно може да се направи този хляб и без нея.


Замесва се меко тесто от 315 мл топла вода, 1 с.л сол, 1 с.л захар, 2 с.л зехтин, 60 гр течен квас, 600 гр брашно и 15 гр сусам.
Брашното в моя случай е само бяло.
Често правя обаче хляб с 200 гр пълнозърнесто и 400 гр бяло брашно. Също втасва добре, една идея по-малко от този само с бяло брашно. Също е много вкусен!
Правя хляб с 300 гр пълнозърнесто и 300 гр бяло брашно. Той не се навдига толкова и е доста по-различен като вкус и структура, но несъмено също е много вкусен.
Така че избора на брашно е изцяло ваш!

Омесва се добре тестото. В хлебопекарна програмата е за 1 и 1/2. След изтичане на програмата за месене капака не се отваря, не се пипа хляба, не се мести. Оставя се омесеното тесто на място с темпетарура около 15-18-20 градуса да втасва.
Процеса на втасване при работа с квас отнема повечко време, в сравнение с този, при който се меси с мая.
Но правенето на хляб не е състезание! Важно е да сте въоръжени с търпение и любов към хляба!
Нормално е втасването да продължи 8-10 часа. Понякога продължителността е различна и това зависи от температурата в помещението, където се намира хляба. Може да се наложи да изчакате 112-14 часа, ако е по-студено...


Програмата за печене е 1 час.
Във фурната хляба се слага преди да е загрята. Пече се на 160 градуса до желания цвят.

Кваса е магия! 

Бени

Коментари