ЗЕЛЕНА МАЙОНЕЗА - "Модерато контабиле" на Маргьорит Дюрас
Ах, тази майонеза беше една от първите рецепти, които бях набелязала да приготвя. Но как да намеря киселец през октомври? Мислех да го заменя с коприва... но, нееееее вкусът изобщо нямаше да е същия. После една от моите приятелки спомена, че й се намира левурда, но тя е по-скоро с чеснов вкус и пак не е съвсем това, което търся. Лили ми предложи лимонов босилек, дори ми подари семенца, но....НЕ! Днес 19.00 телефонът ми звъна и отсреща чувам гласа на развълнуваната Лили: НИКИ НАМЕРИХ ТИ КИСЕЛЕЦ!
И така от почти отказала се, вече имаме и тази рецепта - зелена майонеза. Мисля също така, че би била и много подходяща за сандвичи с месо и дори с яйца и сирене.
Маргьорит Дюрас (на френски: Marguerite Duras), чиито истински имена са Маргьорит Жермен Мари Донадио (Marguerite Germaine Marie Donnadieu) е френска писателка, драматург, киносценарист („Хирошима, моя любов“, „Индийска песен“) и режисьор.
Родена в Сайгон, Индокитай в семейството на френски емигранти, тя за пръв път стъпва в Париж когато е на 18. Учи математика, право и политология, но скоро се насочва изключително към кариерата си на писателка. През Втората световна война участва в Съпротивата.
Смятана за представителка на течението на т.нар. нов роман (nouveau roman) в литературата, Дюрас всъщност има твърде индивидуален и неопределим почерк. Едно от най-силните си произведения, автобиографичния роман „Любовникът“, пише на 70-годишна възраст (с него печели наградата „Гонкур“).
Маргьорит Дюрас създава в "Модерато Контабиле" покъртителен с простотата и достойнството си разказ диалог за две различни отношения към живота, надеждата, самотата, смъртта и щастието. "Модерато контабиле" е една от първите истински дюрасиански творби с белите полета на мълчанието, с повторенията, с недоизказаното.
"Сьомгата пак обикаля масата, но вече е намалила размерите си. Жените ще я излапат до последното парченце. Техните голи рамене илюстрират блясъка и увереността, основаваща се на непоклатимостта на правата им... Суровото възпитание им заповядва да подчинят капризите си на грижта за своя стандарт. Това им е втълпено от много отдавна. Награждават се с майонеза, зелена, разбира се, оценяват я подобаващо. Мъжете ги гледат и си спомнят, че са щастливи благодарение на тях."
Из "Модерато Контабиле"
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. майонеза
2 ск. чесън
2 с.л. каперси (аз използвах сицилиански около 5 броя, те са доста тлъстички)
1/2 връзка пресен магданоз
1/2 връзка пресен киселец
1 лимон
сол
черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Пасират се заедно магданозът, чесънът, киселецът и каперсите.
Лимоновата кора се настъргва на ситно ренде.
Всичко това се слага в майонезата, подправя се със сол, черен пипер и сока от лимона.
Сервира се с риба, студено месо или желиран език.
Наистина е попадение
ОтговорИзтриване