КЛАСИЧЕСКА ФРЕНСКА МАЙОНЕЗА
Майонезата дължи своето име на град Махон (Mahon), столица на Менорка (Балеарски острови, Испания). През 1756 г по време на Седемгодишната война, кардинал Ришельо превзема острова. За да отпразнува своята победа, той прави празнество, на което готвачът му приготвя сос, който носи името на покорения град "Mahonnaise ", по-късно превърнал се в така познатата ни майонеза (mayonnaise).
1 жълтък
150 мл слънчогледово олио
1 с.л. горчица
1 с.л. лимонов сок или бял винен оцет
щипка сол
черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете жълтъка и горчицата и добавете 1 супена лъжица олио. Разбийте докато получите гладък крем, започнете да добавяте постепенно останалата мазнина, като не спирате разбиването.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.