ГОРСКИ ПАЙ <ЧИТ КАЯ>
Ето как се раждат идеите за вкусни неща. Например докато крачим по релсите по пътя към с. Лисиците и Чит Кая.

Попадам на табела в която веднага разпознавам Pâte sucrée и решавам, че това ще едно от ястията посветено на нашето пътуване.
Лееееко коригираме съставките защото с 900 г брашно можем да направим поне 4 пая ;) Убедена съм, че някой е объркал табелата, но това е друг въпрос, който няма да коментирам тук.
ПРОДУКТИ
като за 9-тима много прегладнели от катерене и събиране на плодчета приятели:
400 г брашно
200 г масло
79 г захар
2 яйца
1 голяяяма щипка сол
ванилия
горски плодчета колкото намерите и каквито откриете:
нашият пай е с боровинки, къпини, малини и малко ягодки. Ако не сте ходили на разходка или не възнамерявате да направите такава, може да използвате замразени плодчета.
като за 9-тима много прегладнели от катерене и събиране на плодчета приятели:
400 г брашно
200 г масло
79 г захар
2 яйца
1 голяяяма щипка сол
ванилия
горски плодчета колкото намерите и каквито откриете:
нашият пай е с боровинки, къпини, малини и малко ягодки. Ако не сте ходили на разходка или не възнамерявате да направите такава, може да използвате замразени плодчета.
пудра захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:
Размачкайте с пръстчета (може и с пръсти за по-големите ако нямат пръстчета =) маслото и брашното до получаване на трохи.

След това добавете захарта и накрая яйцата. Замесете тесто, ако е необходимо добавете малко вода. Завийте във фолио и оставете поне 30 минути в хладилника. Разделете тестото на 2 топки. Едната разточете и поставете в тавичка за пай. Надупчете с вилица основата. Почистете горските плодчета и ги измийте внимателно. Разпределете ги върху кората. Поръсете леко с пудра захар. Разточете втората топка тесто и разточете лентички с които ще декорирате пая.
Печете на 200 градуса около 40-45 минути. Сервирайте пая студен и поръсете всяко парченце с пудра захар преди да го сервирате.
Консумирането с приятели е задължително! ❤️
След дълго драпане по скалите пристигаме на хълма от който се разкрива изглед към цялата долина. Прекрасна, зелена и необятна.

Скално-култовият комплекс "Чит кая" се намира на десния бряг на язовир "Студен кладенец" срещу руините на крепостта "Моняк".
„Чит кая“ в превод от турски означава „зиданата скала“, наименованието идва от „чит“ – зид, дувар и „кая“ – скала, канара.
В околните скали са изсечени десетки скални ниши, някои от които са разрушени от естествени процеси на изветряне и корозия на скалата. Издълбаните скални ниши са около 50 на брой са с различна форма (елипсовидни и трапецовидни) и различни размери. Разположени са в три реда. В скалния венец се наблюдават и впечатляващи антропоморфни и зооморфни образувания, в които се различават човешки лица, влечуги и птици.
Из "Уикипедия"
Приготвено с любов от Ники <3<3 b="">3>
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.