САНДВИЧ С УХАННО СВИНСКО - "Почти безобидна" на Дъглас Адамс

Дори в една безкрайна и объркана вселена човек може да намери щастието откривайки радостта в дребните неща. А превръщането на приготвянето на сандвичи в изкуство дори не е дреболия. ;)

"Малко хора намират време да навлязат в дълбините на изкуството да правиш сандвичи. Не е трудна работа, но пък възможностите да постигнеш удовлетворение са много и дълбоки — правилно да подбереш хляба, например. В продължение на месеци Сандвичаря ежедневно се бе консултирал с Грарп, пекаря, и в края на краищата двамата бяха разработили самун точно с нужната консистенция — достатъчно твърд, за да може да се реже на тънки филийки, без обаче да се загуби лекотата, свежестта и онзи фин аромат, който най-добре подхожда на вкуса на печеното месо на Съвършено нормалните животни. Освен това можеше да се усъвършенства геометрията на филийката — да се установи точното съотношение между дължината, широчината и дебелината й, което да придава нужното усещане за обем и тежест на готовия сандвич. Лекотата и тук бе ценно качество, но освен нея от значение бяха твърдостта, щедростта и предчувствието за сочността и вкуса, което е неотделима част от истинското дълбоко изживяване на сандвича."
Дъглас Ноел Адамс (на английски: Douglas Noel Adams) е британски писател и драматург. Той е популярен автор на хумористична фантастика, а най-известната му творба е романът „Пътеводител на галактическия стопаджия“, който започва като радиокомедия през 1978 г. и се превръща в „трилогия“ от пет книги, която се продава в 15 милиона копия до края на живота му, телевизионен сериал, няколко пиеси и комикси, компютърна игра и игрален филм през 2005 г. Приносът на Адамс към радиото във Великобритания е отбелязан в Алеята на славата на британската Радио Академия.

"И Сандвичаря пееше, докато работеше.
***
Днес Сандвичаря правеше обикновени сандвичи, които бяха толкова вкусни и приготвени с такава любов, че едва ли би могло да се нарекат „обикновени“. Помощникът му отсъстваше, така че той правеше всичко сам, което го правеше истински щастлив. Всъщност всичко го правеше щастлив.
Продължаваше да реже и пее. Наместваше ловко парченцата месо върху филийките, поставяше гарнитура, подреждаше я в изящна мозайка. Малко салата, малко сос, втората филийка, още един сандвич, още един куплет от „Жълтата подводница“."
ПРОДУКТИ
за 4 сандвича:
4 глави лук
500 г свинска плешка (цяло парче)
за маринатата:
2 с.л. кафява захар
1 ч.л. пушен червен пипер
2 ч.л. сол
2 ч.л. сух чесън
1 ч.л. лют черен пипер
черен пипер на вкус

За соса:
6 с.л. доматено пюре
2 с.л. дижонска горчица
2 с.л. сос Уорчестър
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1 скилидка чесън

За гарниране:
репички, пресни домати, филийки суров лук, зелена салата.

ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се обелва, нарязва се на половинки и се нарежда с отрязаната част надолу върху дъното на огнеупорен съд с капак. Съставките за маринатата се смесват много добре. Измитото и подсушено месо се овалва в подправките. Оставя се да преседи така около час. След това се поставя в съда с лука. Налива се 1ч.ч. вода и се затваря плътно с капака. Пече се на умерена (160-170 градуса) фурна около 2-2,5 часа, до пълното омекване на месото. Ако е необходимо (в случай, че капакът не се затваря съвсем плътно), се долива по малко вода. В случай, че не разполагате с огнеупорен съд може да изпечете месото в плик за печене.
Когато месото е готово, изважда се от съда и с вилица се разкъсва на конци. Лукът се прибавя към месото и всичко се смесва добре. 
В съда, в който е печено месото, към останалия от печенето сос се прибавя кетчупът, горчицата, сосът "Уорчестър", пушеният червен пипер и смачканата скилидка чесън. Разбърква се добре и се оставя да покъкри върху котлона на умерен огън. Когато сосът се сгъсти, в него се изсипват месото с лука. Разбърква се и се дърпа от огъня да поизстине и месото да поеме от соса.
Хлебчетата се разрязват на половинки. 
Върху долните плоски половинки се разпределя месото, отгоре се нареждат по2-3 кръгчета репички, кръгчетата лук, доматите, зелената салата. Получава се нещо като купол от месо и зеленчуци. 
Горните половинки на хлебчетата се притискат в меката част, така че да станат вдлъбнати
и с тях се похлупват "куполите" от месо. 
Приготвено с любов от Ники <3
... с месо от едно съвършено нормално животно...
Източник на вдъхновението "Литературен гастроном"

Коментари