ПУХКАВ КОЗУНАК
Това е най-точната и най-добрата рецепта за козунак на която съм попадала. Приготвям го две години под ред и резултата е винаги един и същ - пухкав козунак на конци. Тайната е точното спазване на съставките и технологията.
ПРОДУКТИ:
200 г разтопено мляко
15 г прясна мая
1 щипка захар
3 яйца на стайна температура
200 г захар
50 мл слънчогледово олио
1 ч.л ванилия
кора от 1/2 лимон
щипка сол
700 г брашно
50 г масло
за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
кристална захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете затопленото мляко, маята, щипката захар и 4 с.л. от общото количество брашно. Разбъркайте за да няма бучки и оставете 15 минути на топло (но не горещо място) за да се активирт.
През това време разбийте яйцата със захарта на гъст крем,
добавете олиото, ванилията, кората от лимона, щипка сол и сместта с маята. Сменете представката с тази за месене на тесто, добавете брашното и месете 5 минути. Добавете размекнатото масло на два пъти, без да прекъсвате месенето.
Месете още 5 минути. След това намазнете ръцете си с растителна мазнина и замесете тестото. Оставете го в намазнена купа и покрийте с фолио и кърпа. Оставете на топло докато удвои обема си. Намазнете отново ръцете си с олио и разделете тестото на 9 топки. Оставят се да втасат още 10 минути. След това отново с намазнени ръце оформете фитили и сплетете на плитка три козунака. Поставете в съд за печене, най-добре форма за кекс застлана с хартия за печене, покрийт с фолио и кърпа и оставете на топло докато удвоят обема си.
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете на дърото метален съд свода.
Разбийте 1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко и намажете козунаците. Овлажнете захарта с малко вода и поръсете отгоре. Печете 40 минути.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.