РИБА ВРАНА


Когато си на точното време в точния момент - току що уловена Врана, за която не съм чувала, че съществува в Черно море и рибарите в Сарафово ти разкажат за нея. Появява се в края на май месец и след това изчезва - къде отива никой не знае, поема си нанякъде...От две лодки които излязоха на пристанището бяха само две такива риби. Разказаха ни, че е като ципурата - само с гръбнак , няма кости и така се и приготвя. Но все пак се разрових що за риба е.

"Макар, че се среща по цялото крайбрежие на Черно море, у нас най-често е с размери 20-30 см. По-активна е през нощта. Обитава пещери и рифове. Много спокойна риба със забележителен контрол на плаваемостта и способност за придвижване без особени усилия. Счита се лесна за отстрел, особено когато е изненадана в убежище. Когато е подплашена обаче, враната показва изключително бързи реакции. Особеност на тази риба е способността й да издава звуци чрез две образувания, част от вестибуларния апарат на рибата. Тези "камъчета" се наричат отолити и всеки местен харпунист ги пази като талисман. В Турция стритите на прах отолити се предлагат като лекарство срещу възпаления на уретрата"
Няколко лета отсядахме в гръцки къмпинг, където всяка вечер похапвахме прясна риба според улова за деня. Та, гърците все казваха - не правете манджи с много подправки на прясна риба. Убивате деликатния и морски вкус. При рибата и морските дарове всичко е само сол, лимон и зехтин.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 лимон
200 мл. зехтин
2 ч.л. сол 
Добавих в тавата около рибата 4 картофа и глава лук, нарязан на едро за гарнитура. 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете от люспите и тогава вътрешностите. Направете леки разрези от двете страни на рибата. Забъркайте солта, изцедения лимон и зехтина. Разбъркайте докато солта се разтвори и полейте от двете страни рибата. Оставете така поне час, за да се овкуси и метнете на скарата. В моя случай във фурната за няма и 30 минути - не е също като на скара, но това е. Да, вкусът е като на Ципурата. 
Сочна, ароматна с хрупкава коричка!



БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!



Коментари