РИБА ВРАНА
Когато си на точното време в точния момент - току що уловена Врана, за която не съм чувала, че съществува в Черно море и рибарите в Сарафово ти разкажат за нея. Появява се в края на май месец и след това изчезва - къде отива никой не знае, поема си нанякъде...От две лодки които излязоха на пристанището бяха само две такива риби. Разказаха ни, че е като ципурата - само с гръбнак , няма кости и така се и приготвя. Но все пак се разрових що за риба е.
Няколко лета отсядахме в гръцки къмпинг, където всяка вечер похапвахме прясна риба според улова за деня. Та, гърците все казваха - не правете манджи с много подправки на прясна риба. Убивате деликатния и морски вкус. При рибата и морските дарове всичко е само сол, лимон и зехтин.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 лимон
200 мл. зехтин
2 ч.л. сол
Добавих в тавата около рибата 4 картофа и глава лук, нарязан на едро за гарнитура.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете от люспите и тогава вътрешностите. Направете леки разрези от двете страни на рибата. Забъркайте солта, изцедения лимон и зехтина. Разбъркайте докато солта се разтвори и полейте от двете страни рибата. Оставете така поне час, за да се овкуси и метнете на скарата. В моя случай във фурната за няма и 30 минути - не е също като на скара, но това е. Да, вкусът е като на Ципурата.
Сочна, ароматна с хрупкава коричка!
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.