ЧЕРНО РИЗОТО С ОКТОПОД - CRNI rižot

Това черно ризото е ястие за любов или омраза. Вероятно защото е черно като нощта ни свързва с тъмни чувства. Но! Опитайте ястието първо със затворени очи и се насладете на вкусовете, след това на черния цвят. Не се тревожете за цвета на небцето и езика си, чаша бяло вино ще поправи всичко. Колкото по-тъмен е черният цвят на ризотото, толкова по-силен и по-солен ще бъде ароматът му. Убедена съм, че само след няколко хапки ще се влюбите в него.

Накратко, относно цвета. Черното и вискозно мастило от сепия е една от най-ценените съставки в средиземноморската кухня. Това е въплъщението на морето, първична подправка, пълна с умами вкус.

Оригиналната рецепта за това ризото се приготвя със сепия. В случай, че решите са използвате нея, следвайте същите стъпки.

ПРОДУКТИ:
500 г октопод ( в случай,че решите да използвате сепия, запазететорбичката с мастило за оцветяването на ризотото)
2 г мастило от сепия
3 супени лъжици зехтин
2 средни глави лук (ситно нарязани)
3 скилидки чесън (смлян)
150 мл сухо бяло вино
Сол и черен пипер на вкус
1 стрък розмарин
1 дафинов лист
240 г ориз арборио, измит
1 супена лъжица гореща вода
2 ч. л. доматено пюре
1 супена лъжица масло
750 мл рибен или зеленчуков бульон
2 с. л. наситнени листа магданоз
Пармезан на вкус (по желание)

ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте и почистете октопода. Нарежете го на малки парчет с размер около 1,5 см.
Загрейте олио в тиган с дебело дъно. Добавете лука и запържете, докато стане златист и полупрозрачен, около 10 минути. Добавете смления чесън и оставете минутка за да си пусне аромата.
Добавете октопода в тигана и оставете да къкри за 10 минути. Налейте виното и го оставете да заври. Овкусете със сол и черен пипер, след това добавете розмарина и дафиновия лист.
Когато течността се редуцира, добавете измития ориз и го оставете да попие останалия сок. Тази стъпка е от решаващо значение, защото оризът ще улови всички аромати в началото. Когато не ви остане течност, започнете да добавяте бульона малко по малко, като разбърквате от време на време. Трябва да отнеме около 18-20 минути, за да изразходвате целия бульон и да сготвите ориза ал денте.
Изстискайте мастило от сепия в чаша. Смесва се с 1 супена лъжица гореща вода. След това се изсипва в ризотото. Използвайте ръкавици за тази стъпка, за да избегнете оцветяване.
Накрая се разбърква доматеното пюре. Извадете розмарина и дафиновия лист. Изключете котлона, добавете маслото и оставете да престои 5-10 минути.
Гарнирайте с магданоз. Сервирайте топли, с пармезан на вкус.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари