ЯМАЙСКИ БАНИЧКИ
За тестото:
Смесват се 500 гр брашно и 250 гр студено краве масло. Претриват се с ръце докато станат на едри трохи. Добавя се 3/4 ч.ч. студена вода, 1 ч.л сол, 2 ч.л ямайско къри и 1 ч.л чили.
Замесва се меко тесто. Разрязва се на 4 парчета и се прибира в хладилник, за поне час.
Може да се направят с два вида плънка - месна и постна.
За плънката с кайма:
Запържват се в мазнина 2 глави лук и 1 глава чесън, обелени и нарязани на ситно. Малко да се задушат и се добавят към тях 400 гр телешка кайма. Задушава се на бавен огън. Малко преди готовност се добавят 10-тина сушени чери домати, нарязани на ситно, 1/2 ч.л млян бахар, 1/2 ч.л млян черен пипер, 1/2 ч.л мляна люта чушка, сол на вкус. На бавен огън, на отхлюпен капак се готви докато се изпари водата. Оставя се да изстине напълно. Поръсва се с 3-4 стръкчета стрита, сушена мащерка.
За постната плънка:
Сваряват се 2-3 едри картофа, обелват се и се нарязват на кубчета.
В тиган се задушават картофите с 200 гр грах консерва или бланширан, докато се изпари водата. Посоляват се на вкус. Оставят се да изстинат.
Вади се една топка тесто от хладилника, разточва се с точилка, без брашно. С формичка или чаша се изрязват кръгове. Слага се 1 ч.л плънка, тестото се прегъва на две, затваря се плънката и крайчетата се притискат плътно да залепнат.
Готовите банички се нареждат в тава върху хартия за печене.
Две топки тесто за плънката с кайма и две топки тесто за картофена плънка.
Постните ги белязах със зрънца черен сусам :)
Пекат се на предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до леко порозовяване отгоре и отдолу.
Получените банички от маслено тесто са много вкусни и хрупкави!
Дори студени не губят своя превъзходен вкус и аромат!
Опитайте ги!
Приятен апетит! :)
Бени
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.