ЛЕЩА С КОКОСОВО МЛЯКО - ЯМАЙКА

 

Това вкусно ямайско ястие е много лесно за приготвяне и с много интересна комбинация на ориз и леща :)

В тиган се запържват 1 с.л семена от кориандър и 1 с.л семена кимион за 2-3 мин на силен огън да отделят аромата се. След това внимателно се отстраняват. В същата мазнина се добавят почистени и нарязани на ситно 2 глави лук и 1 глава чесън. Запържват се за кратко и се овкусяват с 50 гр кокосови стърготини, 1 с.л куркума и 1 с.л сух джинджифил.

                                                 

Добавя се 1 ч.ч измита леща и 2 ч.ч гореща вода. Оставя се да ври на слаб огън до пълното сваряване на лещата.

Сипват се 30 гр доматено пюре, 50 гр кокосови стърготини и 1 консерва кокосово мляко (само кремообразната част, без водата на дъното). Посолява се на вкус. Оставя се на котлона докато течността изври и ястието се сгъсти.


През това време в друг съд се сварява 1 ч.ч измит добре ориз с 3 ч.ч гореща вода. 
Когато водата почти се е изпарила се добавят 30 мл зехтин и сол на вкус. Вари се до готовност на ориза.
Сервира се в голяма, широка чиния. Отдолу се разстила готовият ориз (прави се канапе от ориз), върху него внимателно - готовата леща.
Поръсва се с нарязан пресен магданоз.


Много ароматно! Много вкусно! Много различно!
Приятен апетит!


 Бени

Коментари