Орехово руло - Хърватия

 


За това невероятно вкусно орехово руло или Орахняца ви трябват на първо място формички за руло - продълговати, правоъгълни тавички с висок борд, в които рулото да запази формата си. По възможност 2 броя. Тестото е толкова живо и меко, че ако не е ограничено от съда ще загуби формата си!

И  така:
Дозата е за две малки рула.
Замесват се 1 кубче мая с 40 мл топло прясно мляко и 1 с.л. захар. Оставя се на топло, настрани да шупне за 10-тина минути.

В купа се замесва меко тесто от 500 гр брашно, 200 гр разтопено масло и 200 гр захар. Добавят се 2 яйца, щипка сол и шупналата мая. Омесва се добре. Може и с хлебопекарна. Оставя се за половин час тестото да почине, завито с фолио, за да не хване коричка.



За плънката се смилат 500 гр орехови ядки.
В тенджера се загряват 100 мл прясно мляко и 350 гр захар, добавят се смлените орехи. Бърка се на бавен огън 3-4 минути. Маха се от огъня и се добавят 50 гр краве масло, 6 с.л сладко от кайсии и сока от 1 среден лимон.



Готовото тесто серазделя на две равни топки. Едната се разточва на правоъгълник, дълъг, колкото е формата за печене и широк около 30 см. Намазва се с половината от пълнежа и се слага във формичката, която предварително е постлана по дъното и стените с хартия за печене. Оставя се половин час да втаса на топло. По желание може да се намаже с разбит белтък.



Другата част на тестото по същият начин. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 40 минути, до приятен загар. Пробва се с клечка за зъби дали е добре опечено.


По желание още топло може да се поръси с пудра захар.


Да ви е сладко!
Бени



Коментари