Истрийски рулца - Хърватия
Тези банички с месо от областта Истрия Хърватия могат да ви накарат да се влюбите в тях. Ако само намерите кураж да ги направите! :)))
Предната вечер се сварява 200 гр пилешко месо, най-добре от бутче. Обезкостява се, нарязва се на ситно и се прибира в хладилника.
Попарват се 300 гр добре измит и с отстранени дръжки спанак, нарязва се на ситно и се прибира в хладилник.
И така, започва се с плънката, за да има време да изстине:
В тиган с се запържват 400 гр кайма, за предпочитане телешка. Когато каймата е почти готова се прибавя нарязаният на ситно спанак, пилешкото бутче, 3-4 скилидки чесън, нарязан на ситно. Посолява се на вкус и се оставя на бавен огън да изври водата.
Отстранява се от котлона и се оставя да изстине напълно. Когато изстине се добавят 2 яйца, 50 гр настърган твърд кашкавал и по желание малко черен пипер.
Докато плънката изстине се замесва меко тесто, може и в хлебопекарна от 500 гр брашно, 1/4 кубче мая, 1/2 ч.л. захар.
Маята със захарта, 50 мл топла вода и 1 с.л от брашното се забъркват и се оставят да се надигнат за 10-тина минути на топло.
Когато маята се надигне се изсипва към брашното, добавя се още 200 мл топла вода, 1/2 с.л сол. Добре омесеното тесто е меко и еластично!
Разделя се на 8 части и се омесват 8 топчици, които се завиват с фолио и се оставят да починат 5 минути.
Всяко топче се разточва с помощта на брашно и точилка на питка около 20 см голяма. Всяка питка се намазва с олио 1 с.л, питките се нареждат една върху друга. Оставят се да постоят 5 минути.
Върху намазнена повърхност се слага една питка и с ръце се раздърпва до тънка правоъгълна (елипсовидна) кора. В единия край се слага 1/8 част от плънката.
Навива се на руло, притискат се двете крайчета да не излиза плънката, рулото се издърпва и приплесква да стане по-дълго и по-тънко, усуква се около собствената си ос и след това се навива на охлювче. Готовото навито охлювче се нарежда в предварително намазана тава.Така се разточват и навиват и останалите 7 кори.
Оставят се на включена на 50 градуса фурна да втасат половин час.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, в по-долната част на фурната. Хубавичко да се запекат и отгоре и отдолу. Готовите рулца се намазват с малко зехтин.
Голяма вкусотия!
Топли са божествени!
И изстинали пак са вкусни!
Приятен апетит!
Бени
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.