САЛАТАС С ЦЕЛИНА | Salata od Celerova Korijena

Лично аз обикновено използвам глава целина за супа или в приготвянето на основни ястия, но никога до сега не съм опитвала салата от нея. Въпреки, че обожавам да си я похапвам сурова.
Тази салата трябва да се сервира охладена, и нещо, което ще Ви хареса - тя е много здравословна.
Салатата може да се консумира самостоятелно, но ако я добавите като гарнитура към печено месо, ще бъде чудесна комбинация.

ПРОДУКТИ:
500 г  целина (обелена)
50 г кисели краставички
50 г каперси в олио
1 люта зелена или червена люта чушка
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
1 ч.л.  копър, нарязан на ситно
20 грама горчица, мека или люта
1/ 2 ч.ч. заквасена сметана (в оригиналната рецепта се използва същото количество майонеза)
Сол и черен пипер, на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Обелете и нарежете целината на тънки и дълги ивици колкото една хапка. Поставете парчетата в тенджера със студена вода, като се уверите, че водата покрива всички ивици целина.
Включете котлона на най-висока степен, сложете целината и щом водата започне да заври, отцедете целината и я оставете да изстине напълно. Оставете на страна.
Нарежете киселите краставички и лютата чушка, добавете каперсите и ситно нарязаният магданоз и копър. 
Добавете горчицата и заквасената сметана (майонезата) към тази смес и разбъркайте добре. Ще получите гъста, подобна на сос консистенция.
Сложете охладената целина в купата за сервиране и полейте със соса. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте, за да се комбинират.
Поставете салатата в хладилника, оставете да се охлади поне два часа или цяла нощ. 
Сервирайте студено.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари