
СЛАДКИШ ЗА ПРАЗНИЦИ И СВАТБИ!
Обичам предизвикателни рецепти, но този определено ме измори. Да, заслужаваше си, но когато решите да го правите си отделете поне 3 часа.Няма по-добър традиционен хърватски десерт. Състои се от много вкусни, луксозни и разкошни пълнежи и слоеви, които създават хармония от вкусове. Много засищащ, от който се получава 12 порции.
В
миналото Prekmurska Gibanica се е сервирала за специални поводи и празненства,
тъй като съставките й са били скъпи.
Как се сервира
Gibanica? Гибаницата
трябва да престои поне 2 часа или още по-добре цяла нощ, за да стегне. След
това го сервирайте топло, като го затоплите във фурната или микровълновата, или
го сервирайте студено.
Имаме 6 стъпки за заготовки на продуктите преди да започнем да сглобяваме сладкиша.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ТАВА С РАЗМЕР 20/30 СМ. - това е точния размер за да се поместят всички кори и пълнежи.
300 г. точени кори, ако са много фини слагайте по две между пълнежите!
1. ОСНОВЕН БЛАТ ЗА ДЪНОТО
200 г. брашно за кекс
100 г (7
супени лъжици) несолено масло
2 супени
лъжици захар
1/4
ч. л. бакпулвер
1/4
ч. л. ванилова паста
1
яйце
2. ОРЕХОВ ПЪЛНЕЖ
250 г. смлени орехи
100 г. (1/2
чаша) захар
1 ч.
л. канела на прах
1/4
ч. л. ванилова паста
3. ПЪЛНЕЖ ОТ МАКОВО СЕМЕ
250 г. макови семена
100 г (1/2
чаша) захар
160 мл (2/3
чаша) бяло вино като Пино Гриджо - аз замених с прясно мляко
1/2
ч. л. канела на прах
4. ПЪЛНЕЖ ОТ ИЗВАРА
900 г. фермерско сирене
1
яйце
100 г (1/2
чаша) захар
5. ЯБЪЛКОВ ПЪЛНЕЖ
600 г. настъргани ябълки
100 г (1/2
чаша) захар
1/4
ч. л. ванилов екстракт
1 ч.
л. канела на прах
1/2
ч. л. настъргана лимонова кора
2 с.
л. галета
6. СМЕС ОТ ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА
500 г. заквасена сметана
2
яйца
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Първо направете блата. Добавете брашното в купа, заедно с нарязаното на
кубчета масло, захарта, щипка сол, бакпулвера и ваниловия екстракт. Натрошете в
пясъчна текстура с помощта на пръстите си. Добавете яйцето и замесете тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника за 60 минути.
Докато изчаквате тестото, започнете да си подготвяте пълнежите.
МАКОВАТА ПЛЪНКА:
В купа изсипете маковото семе, изплакнете с вода. Изслейте млякото в тенджера и изсипете маковото семе. Варете 10 минути.
Оставете да се охлади малко и сложете в блендер на висок оборот за 3, 4 минути. Ако е останала течност, сложете отгоре хартия за печене да попие излишната течност.
СМЕТАНОВА СМЕС:
В купа изсипете сметаната и яйцето, разбъркайте докато се получи еднородна смес.
ЯБЪЛКОВИЯ ПЪЛНЕЖ:
Обелете и настържете ябълките на едро ренде. Изтисквайте с ръце сока от ябълките. Добавете захарта, настърганата лимонова кора и галетата. Разбъркайте.
ПЪЛНЕЖ ОТ ИЗВАРА:
В купа сложете изварата, яйцето и захарта. Разбъркайте.
ОРЕХОВ ПЪЛНЕЖ:
В блендер изсипете орехите, захарта, канелата и ванилията. Блиндирайте за 1 минута.
ПОДРЕДЕТЕ ВСИЧКИ ПЪЛНЕЖИ НА ПЛОТА И ГИ РАЗДЕЛЕТЕ НА ДВЕ РАВНИ ЧАСТИ
Включете фурната 180 градуса, намазнете формата с малко мазнина. Извадете тестото от хладилника и с малко брашно на плота го разточете с размера на формата. Може да го прехвърлите, като го навиете на точилката. Набодете го с вилица.
Пригответе разточените кори и една кърпа с която след като всемете една кора да покриете другите, защото много бързо изсъхват и ще ви се начупят.
сложете една кора
сложете първата част от маковата смес и разпределете равномерно
върху маковата смес изсипете няколко лъжички от заквасената смес, след което поставете още една точена кора ( ако е по плътна, ако е много фина сложете две) надупчете с клечка за зъби
сложете първата част от изварената плънка, загладете
отново сложете кора, надупчете и сложете първата част от ореховия пълнеж, след това няколко лъжици от заквасената смес
отново кора, надупчете с клечка за зъби и поставете първата част от ябълковия пълнеж
продължавате кора и започвате отначало с осталите пълнежи - макова, изварена, орхова и ябълкова, като междиу тях поедна или две кори и засквасена смес.
Накрая завършвате с заквасената смес, като я разпределяте равномерно и слагате сладкиша в загрятата на 190 градуса фурна за 1 час.
да не забравите тавичка пълна до половината с вода, която да поставите под сладкиша във фурната.
след като извадите сладкиша го оставете за една нощ, за да може да стегне и да не ви се разпадне при разрязване, сладкиша е много богат и е достатъчен за 15 човека
Доста време трябва да отделите, но си заслужава всяка хапка😍сервирайте топло, като го затоплите във фурната или микровълновата, или го сервирайте студено.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.