ПРЕКМУРСКА ГИБАНИЦА - ХЪРВАТИЯ


СЛАДКИШ ЗА ПРАЗНИЦИ И СВАТБИ!

Обичам предизвикателни рецепти, но този определено ме измори. Да, заслужаваше си, но когато решите да го правите си отделете поне 3 часа.

Няма по-добър традиционен хърватски десерт. Състои се от много вкусни, луксозни и разкошни пълнежи и слоеви, които създават хармония от вкусове. Много засищащ, от който се получава 12 порции.

В миналото Prekmurska Gibanica се е сервирала за специални поводи и празненства, тъй като съставките й са били скъпи.  

Как се сервира Gibanica?  Гибаницата трябва да престои поне 2 часа или още по-добре цяла нощ, за да стегне. След това го сервирайте топло, като го затоплите във фурната или микровълновата, или го сервирайте студено. 

Имаме 6 стъпки за заготовки на продуктите преди да започнем да сглобяваме сладкиша.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ТАВА С РАЗМЕР 20/30 СМ.  - това е точния размер за да се поместят всички кори и пълнежи.

300 г. точени кори, ако са много фини слагайте по две между пълнежите!

1. ОСНОВЕН БЛАТ ЗА ДЪНОТО

200 г. брашно за кекс

100 г (7 супени лъжици) несолено масло

супени лъжици захар

1/4 ч. л. бакпулвер

1/4 ч. л. ванилова паста

1 яйце

2. ОРЕХОВ ПЪЛНЕЖ

250 г. смлени орехи

100 г. (1/2 чаша) захар

1 ч. л. канела на прах

1/4 ч. л. ванилова паста

3. ПЪЛНЕЖ ОТ МАКОВО СЕМЕ

250 г. макови семена

100 г (1/2 чаша) захар

160 мл (2/3 чаша) бяло вино като Пино Гриджо - аз замених с прясно мляко

1/2 ч. л. канела на прах

4. ПЪЛНЕЖ ОТ ИЗВАРА

900 г. фермерско сирене

1 яйце

100 г (1/2 чаша) захар

5. ЯБЪЛКОВ ПЪЛНЕЖ

600 г. настъргани ябълки

100 г (1/2 чаша) захар

1/4 ч. л. ванилов екстракт

1 ч. л. канела на прах

1/2 ч. л. настъргана лимонова кора

2 с. л. галета

6. СМЕС ОТ ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

500 г. заквасена сметана

2 яйца



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:  

Първо направете блата. Добавете брашното в купа, заедно с нарязаното на кубчета масло, захарта, щипка сол, бакпулвера и ваниловия екстракт. Натрошете в пясъчна текстура с помощта на пръстите си. Добавете яйцето и замесете тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника за 60 минути.

Докато изчаквате тестото, започнете да си подготвяте пълнежите.




МАКОВАТА ПЛЪНКА:
В купа изсипете маковото семе, изплакнете с вода. Изслейте млякото в тенджера и изсипете маковото семе. Варете 10 минути.



Оставете да се охлади малко и сложете в блендер на висок оборот за 3, 4 минути. Ако е останала течност, сложете отгоре хартия за печене да попие излишната течност.


СМЕТАНОВА СМЕС:
В купа изсипете сметаната и яйцето, разбъркайте докато се получи еднородна смес.


ЯБЪЛКОВИЯ ПЪЛНЕЖ:
Обелете и настържете ябълките на едро ренде. Изтисквайте с ръце сока от ябълките. Добавете захарта, настърганата лимонова кора и галетата. Разбъркайте.


ПЪЛНЕЖ ОТ ИЗВАРА:
В купа сложете изварата, яйцето и захарта. Разбъркайте.


ОРЕХОВ ПЪЛНЕЖ:
В блендер изсипете орехите, захарта, канелата и ванилията. Блиндирайте за 1 минута

 
ПОДРЕДЕТЕ ВСИЧКИ ПЪЛНЕЖИ НА ПЛОТА И ГИ РАЗДЕЛЕТЕ НА ДВЕ РАВНИ ЧАСТИ


Включете фурната 180 градуса, намазнете формата с малко мазнина. Извадете тестото от хладилника и с малко брашно на плота го разточете с размера на формата. Може да го прехвърлите, като го навиете на точилката. Набодете го с вилица.
Пригответе разточените кори и една кърпа с която след като всемете една кора да покриете другите, защото много бързо изсъхват и ще ви се начупят.


сложете една кора


сложете първата част от маковата смес и разпределете равномерно


върху маковата смес изсипете няколко лъжички от заквасената смес, след което поставете още една точена кора ( ако е по плътна, ако е много фина сложете две) надупчете с клечка за зъби



сложете първата част от изварената плънка, загладете


отново сложете кора, надупчете и сложете първата част  от ореховия пълнеж, след това няколко лъжици от заквасената смес
отново кора, надупчете с клечка за зъби и поставете първата част от ябълковия пълнеж


продължавате кора и започвате отначало с осталите пълнежи - макова, изварена, орхова и ябълкова, като междиу тях поедна или две кори и засквасена смес.
Накрая завършвате с заквасената смес, като я разпределяте равномерно и слагате сладкиша в загрятата на 190 градуса фурна за 1 час.
да не забравите тавичка пълна до половината с вода, която да поставите под сладкиша във фурната.


след като извадите сладкиша го оставете за една нощ, за да може да стегне и да не ви се разпадне при разрязване, сладкиша е много богат и е достатъчен за 15 човека


                         Доста време трябва да отделите, но си заслужава всяка хапка😍


сервирайте топло, като го затоплите във фурната или микровълновата, или го сервирайте студено. 


БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари