КОЛЕДНИ МЕДЕНКИ

Както казва Шифу "Случайности не съществуват."
Кирил предлага на даправим меденки, които да изпратим на нашите приятели в Япония за Коледа. След като цяла неделя съм мрънкала, че нямам добра и изпитана рецепта и в никакъв случай няма да се занимавам с нещо цял ден рискувайки да не става за ядене се отказваме и двамата от тази идея.
В понеделник отивам на работа и представете си, Мина ме посреща с меденки, които не само изглеждат прекрасно, но и са невероятно ароматни и вкусни. Моля я ведна за рецептата и още вечерта се заемам с нея. Отне ми две вечери, за да ги направя и завърша, но си заслужаваше. Част от тях вече пътуват за Япония и знам, че докато пристигнат там тези, които останаха ще са отдавна изядени.

ПРОДУКТИ
за тестото:
300 г мед
150 г мас
150 г захар
3 яйца
3-4 ч.л. коняк
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. кисело мляко
750 г брашно
1 бакпулвер (10г)
1 с.л. коледния микс: равни количества карамфил, кардамом, индийско орехче, джинджифил, канела.

за айсинг глазурата:
1 белтък от яйце с размер L
250 г пудра захар
1 ч.л. царевично нишесте
2 прахчета ванилия
1 ч.л. лимонв сок

ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплете меда, маста и захарта, докато меда и маста се разтопят. Смесете ги до хомогенност в кухненския робот. Добавете яйцата без да спирате разбиването, коняка. Смесете содата и киселото мляко и разбъркайте когато сместа шупне я добавете към тестото. Накрая добавете брашното с бакпулвера и коледните подправки. Замесете тесто. Разточете върху плота до 1 см дебелина на корта и помощта на формички за сладки изрежете фикурги. Наредете в тава застлана предварително с хартия за печене и печете при 180 градуса до златист захар. Оставете сладките напълно да изстинат.

За айсинг глазурата разбийте лего белтъка, добавете пудрата захар, ванилията и царевичното нишесте. Рабийте на ниска степен 3 минути, накрая добавете лимоновия сок и разбийте за кратко. Кремът е с гъста консистенция. Покрийте със стреч фолио, аз направо сложих във пош и оставете 20 минути на стайна температура, докато се стопят кристалите.

Сега идва най-забавната част - рисуването. Освободете съзнанието се и се насладете на този момент. Нареждайте сладките хоризонтално,глазурата ще изсъхне за няколко минути до час.
Когато глазурата е втвърдена подредете сладките в кутия или голям буркан. Ако желаете бихте могли да добавите към глазурата цветни хранителни бои. Също така ако добавите малко студена вода глазурата ще стане по-течна и с нея ще можете лесно да запълвате по-големи пространства.

Приготвено с любов от Ники и специално голямо Благодаря на Мина, за прекрасната рецепта <3

Коментари