ПЪРЖЕНИ ПАТЛАДЖАНИ С МИСО
Мисо (みそ или 味噌) е традиционна японска подправка. Това е гъста паста, произведена чрез ферментиране на соеви зърна със сол и коджи (гъбата Aspergillus oryzae), а понякога и ориз, ечемик, морски водорасли или други съставки. Използва се за сосове и мазане; мариноване на зеленчуци, риба или месо; и смесване с бульон от супа даши, за да служи като супа мисо, японска кулинарна основна храна. Мисо е с високо съдържание на протеини и богато на витамини и минерали и играе важна хранителна роля във феодална Япония. Мисо се използва широко както в традиционното, така и в модерното готвене в Япония и от 2018 г. набира световен интерес.
Обикновено мисо е солено, но неговият вкус и аромат зависят от съставките и процеса на ферментация. Различните разновидности на мисо са описани по различен начин като солено, сладко, земно, плодово или пикантно.
Вкусът, ароматът, текстурата и външният вид на Miso варират в зависимост от региона и сезона. Други важни променливи, които допринасят за конкретен вкус на мисо, включват температура, продължителност на ферментация, съдържание на сол, разнообразие от коджи и съд за ферментация.
ПРОДУКТИ:
200 г патладжан
мисо сос:
2 с.л. мисо
2 с.л. захар
2 с.л. мирин (сладко оризово вино за готвене)
1 с.л. соев сос
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте патладжана обелете частично на ивички и нарежете на филийки.
В тиган сложете олио и запържете добре патладжана.
Смесете мисо, захарта мирина и соевия сос и разбъркайте.
Когато патладжана започне да покафенява, добавете мисо соса и разбъркайте добре.
Сервирайте ястието топло гарнирано с ориз или елда или гарнитура по избор.
Приготвено специално за нас от Шинобу <3
召し上がれ
(Meshiagare)
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.