СЛАДКИШ С ДЮЛИ, РОМ И МАСЛЕНА ЗАЛИВКА
Ухаещ есенен разкош!
3 броя дюли
2 яйца
100 г. захар
щипка сол
4 с.л. ром
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
200 г. брашно
200 г. орехи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ЗАЛИВКАТА:
80 г. масло
3 с.л. захар
1 яйце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете, почистете и нарежете дюлите на тънки парченца. Включете фурната на 180 г. В тава застелена с хартия за печене, наредете парчетата дюли и печете 20 минути. Сложете ги в купа и залейте с рома. Разбъркайте и оставете за 10 минути. Не изключвайте фурната.
Орехите нарежете на ситно.
Пресейте брашното, добавете бакпулвера. В купа чукнете яйцата, добавете захарта и разбийте до пухкава пяна. Разбивайки, добавете прясното мляко, олиото и брашното. Разбийте 2, 3 минути.
Пригответе тава с размер 24 см. диаметър. Намазнете с малко олио. Излейте половината от сместа, поръсете с нарязаните орехи, отгоре наредете половината от дюлите.
Върху тях излейте останалата смес, отгоре наредете останалите дюли.
Фурната на 180 градуса и печете 25 минути. Проверете с клечка до суха клечка.
В малка тенджерка разтопете маслото, добавете пудрата захар и бъркайте докато се разтвори захарта. Чукнете вътре яйцете и разбъркайте много добре с вилица. Не чукайте яйцето докато маслото е топло, защото ще се свари.
Така изглежда заливката.
След като извадите сладкиша от фурната, леко надупчете сладкиша с нож, излейте заливката и разнесете равномерно с четка. Намалете фурната на 150 градуса, върнете сладкиша и печете 15 минути.
Извадете и охладете преди сервиране.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.