СЛАДКИШ С ДЮЛИ, РОМ И МАСЛЕНА ЗАЛИВКА

 

Ухаещ есенен разкош!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

3 броя дюли

2 яйца

100 г. захар

щипка сол

4 с.л. ром

100 мл. прясно мляко

3 с.л. олио

1 ч.л. бакпулвер

200 г. брашно

200 г. орехи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ЗАЛИВКАТА:

80 г. масло

3 с.л. захар

1 яйце

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Обелете, почистете и нарежете дюлите на тънки парченца. Включете фурната на 180 г. В тава застелена с хартия за печене, наредете парчетата дюли и печете 20 минути. Сложете ги в купа и залейте с рома. Разбъркайте и оставете за 10 минути. Не изключвайте фурната.

Орехите нарежете на ситно.

Пресейте брашното, добавете бакпулвера. В купа чукнете яйцата, добавете захарта и разбийте до пухкава пяна. Разбивайки, добавете прясното мляко, олиото и брашното. Разбийте 2, 3 минути.


Пригответе тава с размер 24 см. диаметър. Намазнете с малко олио. Излейте половината от сместа, поръсете с нарязаните орехи, отгоре наредете половината от дюлите. 


Върху тях излейте останалата смес, отгоре наредете останалите дюли. 


Фурната на 180 градуса и печете 25 минути. Проверете с клечка до суха клечка. 


В малка тенджерка разтопете маслото, добавете пудрата захар и бъркайте докато се разтвори захарта. Чукнете вътре яйцете и разбъркайте много добре с вилица. Не чукайте яйцето докато маслото е топло, защото ще се свари.


Така изглежда заливката.
 

След като извадите сладкиша от фурната, леко надупчете сладкиша с нож, излейте заливката и разнесете равномерно с четка. Намалете фурната на 150 градуса, върнете сладкиша и печете 15 минути.




Извадете и охладете преди сервиране.


БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари