МАНТИ ПО АРМЕНСКИ

ПРОДУКТИ
за тестото:
1 ⅔ чаши универсално брашно или повече, ако е необходимо
1 голямо яйце
1 ½ чаени лъжички зехтин
½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици вода или колкото е необходимо

За пълнежа:
½ килограм смляно говеждо месо
¼ чаша ситно нарязан лук
2 супени лъжици смлян пресен магданоз
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 щипка лют пипер
За бульона:
1 супена лъжица зехтин
1 скилидка пресован чесън
½ чаша доматен сос
2 чаши пилешки или телешки бульон
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
лют пипер на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Започнете с приготвянето на тестото, като смесите всички продукти и замесите гладко тесто.
Добавете допълнително брашно, ако е необходимо. Покрийте и оставете тестото да почине на 30 минути на стайна температура. 
Смесете каймата, лук, магданоз, пушен червен пипер, солта, черният пипер и лютия пипер в купа. Разбъркайте първо с вилица, след това използвайте ръцете си, докато пълнежът се смеси добре. Покрийте и охладете в хладилника. 
Разточете тестото с помоща намашинка за паста на средна степен дебелина около 2 мм.
 Разрежете на ивици с дължина 80 мм и ширина 40 мм.
 Загрейте фурната до 200 градуса. 
Намажете плоска тавичка със зехтин 
В средата на всеки правоъгълни сложете по 1 чаена лъжичка от плънката, 
навлажнете краищата с вода и прилипете във формата на лодка.
Наредете мантите в тавичка като оставяте място, тъй като те ще увеличат обема си при печенето.
Печете в предварително загрятата фурна 40 минути. 
 Междувременно загрейте зехтина в тенджера на средно висока температура и гответе чесъна, докато пусне аромата си за около 20-30 секунди. Добавете доматения сос и разбъркайте бързо. Добавете бельона и подправете със сол, черен пипер и лют пипер. Оставете доматения бульон да заври и изключете котлона. 
 Залейте мантите с доматен бульон и върнете във фурната за още 15 минути.
Сервирайте топли.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари