СВИЛЕНГРАДСКО МАЛЕБИ
От години насам това е един от любимите десерти на семейството ми. И тъй като имаме свиленградска жилка, винаги когато посещаваме града се запасяваме от този сладък деликатес. Реших да потърся рецепта, без особени надежди тъй като от всички фенове се знае, че Малебито на Парапина се приготвя по тайна рецепта. С изненада намерих статия в която има описана рецептата. Винаги сме предполагали продуктите, но сега след като ги видях черно на бяло реших, че трябва да опитам. Намирането на розова вода за готвене се оказа също лесна работа. Все пак Дамасцена е на няколко километра от нас, но представителният им магазин също свърши работа. И така след лека корекция в рецептата, нали сме просветени от деца с оригиналния вкус мога да я споделя с вас.
ПРОДУКТИ:
150 г оризово брашно аз използвах от Мелко
300 мл вода (за накисване на брашното)
500 мл прясно мляко
500 мл вода
за сиропа:
250 г захар
250 мл вода
5 с.л. розова вода от Дамасцена
1 с.л. червена сладкарска боя
ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете брашното в 300 мл вода и оставете да престои 10-12 часа.
В тенджера смесете прясното мляко и водата, добавете и накиснатото брашно, което е станало на каша. Загрейте на котлона и бъркайте докато сместа се сгъсти.
Разпределете в чаши или купички за сервиране.
Смесете водата и захарта за сиропа. Загрейте и когато сместа кипне я оставете на слаб огън за 15 минути. През това време тя леко ще се сгъсти. Оттегете от огъня и оставете да се охлади след това добавете розовата вода и червената боя. Разбъркайте до хомогенност.
Залейте оризовия крем с 2-3 супени лъжици сироп преди да сервирате.
Можете да добавите и топка сметанов сладолед за по-голям разкош.
Приготвено с любов от Ники <3
Чувала съм от Кирито...Зарадвала си го
ОтговорИзтриванеЗарадвах всички! Цялото семейство сме фенове ;)
Изтриване