ЯПОНСКИ ДАШИ ПУДИНГ - CHAWANMUSHI 茶碗蒸し

Вълнувам се много, защото днес ще направим кулинарно пътешествие до Япония! Приятелката ни Шинобу сподели с нас тази традициона японска рецепта за Даши пудинг.
Chawanmushi 茶碗蒸し, буквално преведено от японски означава задушено в купа за чай — 茶碗 (chawan)  - купа за чай и  蒸し (муши) - пара.
 Ястието представлява солен яйчен крем, който често съдържа семена от гинко, пилешко месо или скариди и даши сос. Можете да срещнете тази рецепта в различни комбинация, но днес ще я опитаме така както я приготвя Шинобу.

ПРОДУКТИ:
3 яйца
400 мл даши супа (използвайте вода и разтворете в нея даши. Даши можете да намерите в азиатския магазин)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. сладко готварско саке - Мирин (можете да намерите в азиатския магазин или в Метро)
Ако използвате сушени гъби шийтаке, смесете с водата, в която са били накиснати, за да получите 400 мл. супа

4 до 8 скариди
4 малки гъби шийтаке (за сушени гъби шийтаке, накиснете във вода, докато омекнат)
8 тънки филийки Камабоко 蒲鉾  (можете да замените с рулца от раци (kani-kama)

Можете да използвате само скариди или други съставки, които харесвате.
За готвене използвате термо устойчеви чаши.

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесете супата даши със солта, соевия сос и мирина.
Разбийте яйцата и ги добавете към бульона и разбъркайте добре.
Подгответе скаридите (обелете черупките, отстранете задното черъвце и измийте)
Намажете ги леко с малко соев сос заедно с Камабоко (рулцата от раци).
Нарежете гъбите шийтаке на тънки филийки.
Поставете съставките в чашите за готвене
Изсипете яйчената смес върху съставките (за да стане гладка, изсипете яйчената смес, като я прецедите през цедка за чай).
Напълнете тенджера с достатъчно вода, за да покрие около половината чаша и оставете да заври.
Покрийте чашите с алуминиево фолио.
Когато водата заври поставете чашите в тенджерата (внимавайте с горещата вода).
Завийте капака на тенджерата с кърпа.
Покрийте тенджерата и оставете котлона на най-ниската степен за 7 - 8 минути.
След 7 минути изключете котлона и оставете да престои 7-9 минути. Отстранете фолиото и ако яйчената смес е твърде рохкава, гответе още няколко минути.


Приготвено специално за нас от Шинобу <3
召し上がれ
(Meshiagare)

Коментари

Публикуване на коментар

Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.