ТОРТА ВАЛЕНСИЯ С ПОРТОКАЛИ И БАДЕМОВО БРАШНО
И ето, че попаднах точно в десетката. Наричат Валенсия портокаловия град и естествено десерта е с портокали. Но, направен по този начин наистина предизвика голямо любопитство у мен.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
6 яйца
2 големи портокала
250 г. бадемово брашно
250 г. пудра захар
1 ч.л. бакпулвер
ГЛАЗУРА:
3/4 ч.ч. конфитюр от кайсии
2 с.л. вода
1 кофичка фреш извара
3 с.л. пудра захар
настъргана кора на 1 портокал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте с острото на гъбата портокалите. Налейте гореща вода в тенджера, сложете портокалите да се сварят около 40 минути. Или докато вилица минава спокойно през тях. Извадете и ги разрежете, за да се охладят по бързо. Отстранете твърдите части от двете страни. След като изстинат ги пасирайте до консистенция пюре.
Включете фурната на 170 градуса. Пригответе тава с 24 см. диаметър, застелете с хартия за печене.
В купа изсипете бадемовото брашно, пудрата захар и бакпулвера. Разбъркайте.
В друга купа сложете яйцата и разбийте на висока скорост за 6 минути. Да се получи пухкави и въздушни.
В купата с разбитите яйца изсипете сухата смес и разбъркайте на ниска скорост за 2 минути.
Изсипете сместа в тавата и сложете в загрята на 170 градуса фурна. Очаква ни мързеливо и дълго печене от 1 час, което завършва с наслада.
Специфичното на този десерт е да се консумира на следващия ден, защото така се развивал още повече вкуса на портокалите.
В касерола сложете 4 с.л. кайсиево сладко и 3 с.л. вода. Сварете за 2, 3 минути, след което прецедете през цедка.
Обиколете цялата торта с кайсиевата глазура.
В купичка изсипете фреш изварата, малко захар и кората от един портокал. Разбъркайте и декорирайте както ви харесва. Дори може да пропуснете изварата, защото и така е достатъчно вкусна
Заслужени, едно, две.... парчета😀
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.