Баница Съвършенство
За тази съвършена баница са необходими:
3 кори за баница Одрински
4 яйца
1ч.ч кисело мляко
200 гр сирене
200 гр извара
Олио (масло) за тавата и за всяка кора.
Казвам, че е съвършена съвсем отговорно! След толкова баници, които съм правила, тази е първата, която отговаря на всички мои условия! Хрупкава горна и долна коричка, мека и влажна сърцевина, обемна, не се слепват корите, има въздушни мехурчета между тях и е уникално вкусна!
И така!
В купа се разбиват добре яйцата. Добавят се киселото мляко, изварата и сиренето и всичко се разбърква.
Средно голяма тава се намазва с олио или разтопено краве масло. Разстила се първата кора, така че да покрие плътно дъното на тавата, а краищата и да висят отвън.
Поръсва се с 2-3 с л олио или масло и с 5-6 с.л сместа на яйцата, млякото, изварата и сиренето.
Втората кора се разрязва на две половини. Едната половина се поставя нагъната и намачкана в тавата, поръсва се с мазнина, после с яйчената смес.
Втората половина също се поставя нагъната и намачкана и се поръсва с мазнина и яйчена смес.
Третата кора се разделя на две половини и по същия начин се нарежда и поръсва с всичко.
Висящите краища на първата кора се придърпват върху тавата и завиват добре плънката и цялата баница.
С помощта на голяма чиния така завитата баница се вади и после се връща обратно в тавата, като горната част става долна, а долната става горна.
С остър нож баницата се разрязва на квадрати.
Полива се с 250 мл газирана вода
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.