ПАЕЛЯ
Да облечем червено-черните тоалети, да извадим кастанетите и да се насладим на това невероятно испанско ястие!!!
Да го включим в средиземноморския ни рецептурник 💗😊
Но, преди това предстои забавна и за мен лично много интересна работа докато се получи паеля.
Естествено, доста рецепти изчетох докато намеря моята и я създам по мой вкус. Безброй начини и много различни добавки на продукти. Четох, че оригиналната Валенсианска паеля е със заешко, пилешко и морски дарове. В Барселона съм похапвала само с изобилие от морски дарове. Но една рецепта ме впечатли, тя освен с морски дарове е и с добавка на салам чоризо. Обожавам го и си казах, това е моята рецепта. Тънкости колко щеш. Съд за паеля - поръчах си 😊, ориз за паеля - тук ударих на камък- не намерих точната марка специално за паеля.
Този късозърнест ориз (сортът „бомба” от областта Каласпара В Югоизточна Испания се смята за най-добър) абсорбира богата гама от вкусовете в паелята, без да стане кашкав или да се разпада.
Да започнем с необходимите съставки:
200 г. миди с черупки
200 г. скариди +малко зехтин и ч.л. масло
200 г. риба - аз използвах чернокоп
200 г. салам чоризо
2 глави лук
5 скилидки чесън
връзка магданоз
1 червена чушка
кубче пилешки бульон приготвен в 3 ч.ч. вода
1 консерва нарязани белени домати
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.л. червен пипер
сол и череп пипер на вкус
1.Пригответе мидите, като предварително махнете мустачките. В дълбока тенджера сложете нарязаната на ситно глава лук, сол и черен пипер. Добавете мидите, разбъркайте и похлупете за около 6 минути. Отстранете от котлона и затворените изхвърлите - имаше само две такива.
2. В тиган сложете малко зехтин и масло и изсипете скариди, гответе 4 минутки, като обръщате всяка скаридка.
3. Почистите рибата която сте решили да добавите - в моя случай чернокопа от вътрешностите, посолете и изпечете на фурна до златисто или изпържете.След като изстине, обезкостете и накъсайте на по големи парчета.
4. Пригответе пилешкия бульон
5. Нарежете другата глава лук и чесъна на ситно
6. Нарежете червената чушка на кубчета
7. Обелете и нарежете чоризото на кръгчета
8. Нарежете един лимон на лодки
9. Нарежете връзката магданоз - тук реших, че следващия път задължително ще добавя листенца прясна мента.
Включете най-големия котлон който имате, намажете съда за паеля с мазнина и леко загрейте. Избършете го и отново го сложете на котлона. Започваме да готвим паеля😍
Изсипваме чоризото и готвим 2 минутки, като обръщаме парченцата. Леко го събираме в единия край и добавяме лукът и чесъна. Разбъркваме ги докато се омазнят за 2 минутки и тогава разбъркваме заедно с чоризото.
Добавяме червения пипер и отново разбъркваме.
Добавяме нарязаната червена чушка и отново разбъркваме, готвим 2 минутки.
идва ред на ориза, който след като добавих разбърках и готвих 2, 3 минутки
добавяме консервата доматки, отново разбъркваме
и започваме да добавяме бульона и бялото вино
след като добавим всичкия бульон, разбъркваме много добре и оставяме на слаб огън да къкри до готовност на ориза
Сваляме от котлона и започваме да добавяме всички останали съставки.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.