ЧЕРЕН ДРОБ С ГОРЧИЦА, ПОДПРАВКИ И ХЛЕБНИ ТРОХИ

Представям Ви още една рецепта от кулинарните пътешествия на мадам Чайлд и великата френска кухня.

ПРОДУКТИ:
6 парчета черен дроб
сол и черен пипер на вкус
1/2 чаша пресято бяло брашно
2 с.л. пречистено масло
1 с.л. олио

за соса:
3 с.л. силна горчица (например Дижонска)
1 с.л. нарязан на ситно лук шалот
3 с.л. нарязан на ситно магданоз
1/2 скилидка счукан чесън
щипка черен пипер

3 филии пресен хляб смлян на трохи

за заливане:
6 с.л. масло
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистеният и измит дроб подсушаваме добре с кухненска хартия и овкусяваме със сол и черен пипер. Овалваме го в брашно и пържим (сотираме) в много силно загряното масло. Затова е добре да се използва пречистено масло, тъй като то трудно загаря при висока температура. Сотираме всички парчета дроб, докато леко покафенеят и се стегнат, но не да са напълно приготвени. Отделяме в чиния и запазваме мазнината със сосовете от готвенето.

Смесваме в купа съставките за соса, капка по капка мазнината от готвенето на дроба.

Потапяме всяко парче дроб в соса и го овалваме в трохите, като леко ги притискаме за да се задържат върху него. Нареждаме парчетата в тава за печене. Заливаме с половината от разтопеното масло. Поставяме тавата на около 5 см от грила на фурната и печем на грил за около 5 минути, обръщаме парчетата, поръсваме останалото олио и печем още 5 минути.
Сервираме дроба топъл с гарнитура по избор.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари