УНГАРСКИ ГУЛАШ


Унгарският гулаш е много подобен на яхнията с говеждо месо, ноооо.... има някои разлики. Докато типичната яхния се състои от бавно задушени парчета месо с кореноплодни зеленчуци в подправен бульон, гулашът използва подправки като кимион, червен пипер и чушки, които наистина подобряват и променят вкуса на класическата яхния. ;)
ПРОДУКТИ
за гулаша:
1,5 кг телешки джолани, нарязани на кубчета едри кубчета около 40 х 40 мм
2 глави лук - обелени и нарязани на средни кубчета
3 скилидки чесън - ситно смлени
2 червени чушки нарязана на кубчета
1 консерва белени домати (400 г)
1 ½ чаена лъжичка смлян кимион
1 супена лъжица сладък червен пипер
1 чаша червено вино
4 чаши телешки бульон
2 дафинови листа
2 моркова обелени и нарязани на едри парчета
сол и черен пипер на вкус
3 с.л. пречистено масло (гхи)
за яйчената юфка:
3 големи яйца размер L
300 г грис от твърда пшеница


ПРИГОТВЯНЕ:
Замесете тестото за юфката като смесите всички продукти. Тестото трябва да стане твърдо и стегнато. Завийте във фолио и оставете в хладилника докато приготвите гулаша.

Подсушете телешкото месо с кухненска хартия. Загрейте пречистеното масло докато започне да пуши. Запечатайте парчетата месо от всички страни, докато покафенеят.
Отделете в отделен съд.
В същата мазнина поставете лука, намалете температурата на котлона на средна и гответе докато лука омекне и покафенее. Внимавайте да не прегори! Изсипете чесъна и чушките и гответе заедно с лука около 20-25 минути или докато чушките омекнат. Разбърквайте от време на време. Добавете доматите и гответе около 5-10 минути. След това добавете обратно телешкото месо, заедно с кимиона и червения пипер. Гответе 4-5 минути. Вкусът и цветът трябва наистина да се засилят.
Деглазирайте с червеното вино и гответе още 10 до 15 минути след това изсипете телешкия бульон заедно с дафиновите листа, солта и черния пипер, поставете капак върху тенджерата и гответе на слаб до среден огън за около 90 минути.
Добавете нарязаните на едро моркови към яхнията и гответе още 20-25 минути.
За юфката, разточете тестото с машинка за паста и пригответе под формата на талиатели.
Сварете във вряла вода с малко сол, за около 5 минути.
Сервирайте гулаша в дълбока чиния върху канапе от юфка.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари