ДОМАШНА ПОДПРАВКА ГАРАМ МАСАЛА

 


Гарам масала (Garam masala) – от гарам („горещ“) и масала (смес от подправки) е смес от подправки с произход от Индия и Шри Ланка. Думата „гарам“ има значението на „затопляне на тялото“, защото според аюрведическата медицина подправките, от които е съставена сместа повишават температурата на тялото.

         8с.л. (на зърна) кориандър

         4 с.л (на зърна) кимион

         черен пипер - 2 с.л. (на зърна) черен пипер

         4 с.л. (на зърна) кардамон

         1 ч.л. (на зърна) карамфил

         1 ч.л. канела

         1/3 ч.л. индийско орехче


        

        

Начин на приготвяне

В сух тиган, загрят на средна степен, сложете всички съставки /без канелата и индийското орехче/.
 При постоянно разбъркване запечете за около 2, 3 минути, но внимавайте да не ги прегорите.

Вече готовите семена трябва да охладите. Обелете кардамона ако е с люспи. Смиламе всички подправки в блендер или машинка за кафе.

 Готовата подправка съхранявайте в добре затворен съд на тъмно.

 

Коментари