ХЛЯБ С БИРА


Вечер като си почивам и се ровя из книги търсейки интересни рецепти. Ето, че попаднах на тази. Не съм майстор на хляба, но реших да опитам. Мисля, че ми се получи, но следващия път ще сложа тестото в по малка тенджерка. Не знаех колко ще бухне и се опасявах тестото да не избяга из фурната 😊


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

450 г. брашно
1 пакетче суха мая - 7 гр.
1 бира 330 мл.
12 г. сол
2 с.л. зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:



Пресейте брашното, добавете маята и солта и разбъркайте.


Тук мисля, че допуснах още една грешка и това е, че излях бирата доста хладна. Трябваше да бъде със стайна температура. А бирата разбира се местно производство. Загорка!!! Е, не е с вкуса от време онова, но това е с всички бири.
Излейте бирата, зехтина и разбъркайте, отначало с лъжица, след това с ръка в купата докато съберете тестото и чак след това изсипете на плота и месете около 4, 5 минути. 


Омажете купата с малко зехтин, сложете тестото омажете и него и покрийте с фолио за 2 часа.


Извадете, изсипете върху плота, разстелете с ръце и нагънете.


Отдолу към средата, от ляво към средата...


отдясно към средата и отгоре към средата. Съберете и прищепете. 


Оформете и отново сложете в купата за 40 минути.


Включете фурната на 230 градуса, пригответе тенджерка с размер 22 см. диаметър, сложете хартия за печене и изсипете тестото, покрийте леко с брашно - защо се прави и аз не зная. С ножички направете няколко разреза, както на вас ви хрумне.
Сложете в загрята на 200 гр. фурна за 30 минути. Извадете и сложете върху решетка да се охлади.


БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!

Коментари