ЧИЙЗКЕЙК БАКЛАВА


ПРОДУКТИ:
250 г кори за баница
50 г масло
140 г почистени орехи или други ядки.
400 г извара
120 г захар
15 г брашно
3 яйца
75 мл пълномаслена сметана

за сиропа:
118 мл вода
70 г захар
50 г мед
сокът от 1/2 лимон
1 канелена пръчка

ПРИГОТВЯНЕ:
Първо пригответе сиропа като смесите всички съставки. Загрейте и когато захарта се разтопи, гответе още 10 минути. Отстранете и оставете да се охлади.

Запечете орехите за няколко минутки на 200 градуса, за да отворят аромата си. След това ги смелете на едри трохи или ги нарежете с нож.

Променете градусите на фурната на 180.

В тава намазана с масло започнете да редите в следния ред: кора, намазвате с масло поръсвате с орехи и поставяте кора, която също намазвате и поръсвате и така докато свършат корите. Завършете с кора. Корите трябва да са достатъчно дълги за да обличат и стените на тавата. Ако надстърчат бихте могли да ги изрежете накрая или да ги завиете навътре след като приключите с реденето.

За крема разбийте изварата със захарта на гладък крем, добавете яйцата, сметаната и накрая брашното. Изсипете върху корите.

Изпечете до златист цвят на корите.

Сиропирайте топлия сладкиш със студения вече сироп, като се стремите да навлажнявате областта в която се намират корите (по краищата).

Оставете да се охлади и да поеме добре сиропа. Хубаво е да престои поне 2 часа в хладилник.

Сервира се студен.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари