СОЧНИ СЕВЛИЕВСКИ СЛАДКИ - БИРЕНКИ

 

Харесвам този вид рецепти! Листче което обикаля градове и държави. Тръгнало от Севлиево, отлетяло за някъде.... след това се озовало в Лондон и се завърна в България - Стара Загора в Нашите кулинарни пътешествия!


                                               

Кратко, много кратко написана рецепта. Точно както едно време. Нали?
 Засърбяха ме ръцете да добавя настъргана кора от един лимон в тестото, а сока от половината добавих в сиропа, защото там пише киселина.



И все пак: първо пригответе сиропа, за да има време да е студен. В купа излях бирата, добавих олиото, настъргана кора и сипнах малко брашно добавих и бакпулвера, започнах да омесвам - отначало с лъжица. Отново добавих - ей така сипвах от буркана малко по малко. В момента в който ще започнете да месите с ръце ще усетите текстурата.

Включете фурната на 180 градуса, застелете тава с хартия за печене и започнете на късате от тестото - колкото орех, разстелете в ръката добавете ядка, прищипете от всички страни и след това оваляйте топчица.


Докато биренките се пекат, смелете на ситно орехите, за да може в момента в който ги извадите веднага да ги пуснете в студения сироп за 2 минутки.

                             

Изваждате и ги овалвате в орехите.

                                           

БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!


Коментари

Публикуване на коментар

Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.