Може би се чудите защо се наричат ягодзянки след като в тях има боровинки.
В Полша ягодите наричат трускавки, а боровинките ягоди - jagody. Тези ароматни творения също са детски спомен от Варшава и от онези пекарни и сладкарници за които писах в една от рецептите.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г. брашно
7 г. мая
250 мл. прясно мляко
125 г. масло
1 яйце
120 г. захар
щипка сол
ЗА ПЪЛНЕЖА:
300 г. боровинки - може и замразени, но предварително ги размразете
2 с.л. пудра захар
2 с.л. царевично нишесте
1 яйце за намазване преди печенето
Всички съставки трябва да са на стайна температура.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете тестото - а то е толкова уханно, че ми се прииска и сурово да го опитам. Това е заради маслото. Притеглете брашното в него добавете маята, захарта, солта. Маслото разтопете, прясното мляко затоплете. Към брашното добавете прясното мляко, омесете за минутка, добавете яйцето и отново размесете, последно започнете да добавяте по малко от разтопеното масло, като размесвате докато всичкото количество масло се поеме от тестото.
Прехвърлете на плота, няма нужда да слагате брашно, маслото не позволява да лепне. Омесете го 4, 5 минути. Прехвърлете в купа, покрийте и оставете на топло за час и половина. Би трябва да удвои размера си.
Докато тестото втасва, изсипете боровинките в купа, посипете ги с пудрата захар и царевичното нишесте и разбъркайте.
След като втаса, леко набрашнете плота, сложете тестото и леко го разточете, толкова колкото да получите кръг. Аз го направих само с ръце. И тук сега една хитринка, не ми се вадеше теглилка да започна топченце по топченце да тегля по 60 грама. Извадих разделител за торти. Хоп, точно 16 парчета. Фиксирах, леко притиснах
и ето 16 парчета. С тъпата страна на нож ги разделих.
всяко едно парче направих на топчица .
Пригответе си тава в която ще ги печете, застелете с хартия за печене. На два пъти по 8 кифлички като ги подреждате на разстояние една от друга.
Всяка топчица разстелете в ръката си сложете по една голяма супена лъжица от боровинките внимателно прищипвате, след което поставяте на плота и лекичко оформяте ягодзянката.Нареждате ги с прищипаната част надолу, покривате за 25 минути с лека кърпа или парче стреч фолио.
През това време си разбийте яйцето и преди да ги сложите в загрятата на 190 градуса фурна ги намажете с яйцето. Дори да ви излезе сок от плънката докато втасват или се пекат изобщо не се притеснявайте.
Печете 20 минути или докато докато отгоре станат златисти.
Оставете да се охладят, а през това време в купичка изсипете 150 грама пудра захар, изцедете половин лимон, разбъркайте и намажете ягодзянките отгоре. Оставете глазурата да стегне и на масата с чаша ароматно кафе, чай или за каквото душите ви копнее.
Моля ви банда гладници, изчакайте поне още две снимки да направя...😉
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
в тестото не пише че има масло уточнете колко
ОтговорИзтриванеМного се извинявам. Добавих в рецептата маслото, което съм пропуснала.
Изтриване