РАЧЕЛ ОТ ТИКВА
Най-вкусния начин за похапване на тиква. От толкова години съпруга ми иска да прави, а аз не му позволявах. Причината беше само една едничка - не се спирам докато в буркана не остане само сироп...😋😍
Нямам представа дали има другаде по света такава рецепта, но тази хрупкава коричка с тази сочна и мека сърцевина е цялостно изкушение.
Този десерт е сензация!!!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 кг тиква
1 водна чаша вар
2 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
1 ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разполовете една голяма тиква- колкото по голяма толкова по вкусна.
Нарежете на филийки, така много по лесно ще я обелете.
Нарежете на парчета - като се стараете да са еднакви.
Пригответе си леген в който изсипете чашата вар. Първо налейте един литър вода и разбъркайте, след това добавете останалите 4 литра вода. Бъркайте докато варта се разтвори НАПЪЛНО. Изсипете нарязаните парченца тиква и оставете така за 4 часа, като от време на време разбърквате.
ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА:
Като наближи времето да я извадите, в голяма тенджера излейте литър и половина вода и захарта и оставете да ври докато започне да се сгъстява.
През това време започнете да изплаквате под течаща вода парчетата тиква. Слагайте ги в гевгир и отново изплакнете.
Вече би трябвало соса да се сгъстил леко, тогава сложете и тиквата и варете 30, 40 минути.
Малко преди да спрете котлона добавете ванилията и лъжичката лимонена киселина и разбъркайте.
Пригответе си буркани и здрави капачки. Докато е горещ рачела се пълнят бурканите, долива се соса до гърлото на буркана, затварят се и се обръщат с капачката надолу докато се охладят напълно.
И както писах в началото всичко свърши със скоростта на светлината, затова и имам една единствена снимка.
Пожелавам ви да успявате да се въздържате, когато похапвате за да имате за по дълго време.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.