ДОМАШНА ШУНКА В ШУНКОВАР
ПРОДУКТИ:
1 кг свински врат ( нарязан на котлети)
1 к.л. захар
20-22 гр. сол
шарен черен пипер млян
¼ к.л. индийско орехче
2-3 счукани скилидки чесън
3 к.л. пюре от печен чесън
80-100 мл вода (силно охладена)
ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на парчета с размер около 40mm и се отделят ципите и част от мазнината според предпочитанията.
Около ¼ от месото се нарязва много ситно
и като се поръсва с подправките цялото количество се начуква добре с чук за пържоли.
и след това се нарязва.
В съда с така обработеното месо се добавя остатъка от подправките и водата, и се размесва.
В шунковара се поставя плика за печене и месото се натъпква, като се уплътнява добре.
Плика се завързва и се поставя капака с пружината. Добре е възела да не е точно под отвора за термометъра.
Шунковара се оставя в хладилник за два дни. Варенето става във висока тенджера пълна с вода до нивото на месото. Дъното на шунковара трябва да е дистанцирано от това на тенджерата.
Използвам термометри за контрол на температурата на водата и тази на месото. Важно е загряването да се регулира, като водата не трябва да надхвърля 80°C а вътрешността на месото 69°C - 72°C. При достигане на температурата във вътрешността, шунковара се изважда и се охлажда (може в същата тенджера напълнена със студена вода). След това се оставя в хладилник за 24 часа. Ако го оставя някога за толкова време ще знам дали наистина е по-вкусно. След изваждане от шунковара се подсушава и е добре да се завие (с хартия за печене например) за да не се окислява.
Приготвено с любов от Кирил <3
Аплодисменти за Кирил.
ОтговорИзтриване