ЛУЧЕН ТАРТ ТАТЕН
Един от най-обичаните и популярни френски десерти Тарт “Татен” (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin).
Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел.
Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт “Татен”…
Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова, в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, имала чудовищно много работа. Тя оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Готвачката се сетила за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите.
След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела “Татен” за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин. След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант “Максим”.
Така и Тарт “Татен” станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци. Хотел “Татен” приема гости и до днес. На входа му, във витрина е поставена табличката, в която е изпечен първият Тарт “Татен”. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове. В последствие започнал да се приготвя и солен.
100 г. масло
1 кг. лук - възможно най малки главички
2 скилидки чесън
шепа нарязана на ситно пресен розмарин
шепа нарязан пресен градински чай
1 с.л. прясна мащерка
2 с.л. балсамов оцет
1/2 ч.л. сол
1 с.л. Порто
100 гр. настърган чедър или кашкавал
230 гр. тесто готово разточено, аз използвах тесто за пица, но бих го заменила с маслено тесто и двата вида може да намерите в Лидл.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.