ЛУЧЕН ТАРТ ТАТЕН

Един от най-обичаните и популярни френски десерти Тарт “Татен” (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin).

Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел.

Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт “Татен”…

Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова, в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, имала чудовищно много работа. Тя оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Готвачката се сетила за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите.

След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела “Татен” за да опитат новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин. След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант “Максим”.

Така и Тарт “Татен” станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци. Хотел “Татен” приема гости и до днес. На входа му, във витрина е поставена табличката, в която е изпечен първият Тарт “Татен”. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове. В последствие започнал да се приготвя и солен.


                                                     НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

100 г. масло

1 кг. лук - възможно най малки главички

2 скилидки чесън

шепа нарязана на ситно пресен розмарин

шепа нарязан пресен градински чай

1 с.л. прясна мащерка

2 с.л. балсамов оцет

1/2 ч.л. сол

1 с.л. Порто

100 гр. настърган чедър или кашкавал

 230 гр. тесто готово разточено, аз използвах тесто за пица, но бих го заменила с маслено тесто и двата вида може да намерите в Лидл.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Обелете и нарежете лука (ако е малък на половинки, ако е по голям на четвъртинки). Нарежете на ситно розмарина, салвията и машерката, пресовайте чесъна. В тавичка разтопете маслото и добавете всички подправки и виното Порто. Тук аз допуснах грешка. Оставих да се карамелизира на котлона, и затова не ми се получи лука. Така, че го сложете в загрята на 200 градуса фурна докато лука много леко започне да се карамелизира.


Тогава извадете, поръсете с настърганото жълто сирене и разстелете тестото. Отново върнете във фурната и печете докато кората се изпече- около 10, 15 минути.
Извадете изчакайте 5, 6 минутки, сложете една чиния върху тавичката и обърнете.

Изчакайте леко да се охлади, нарежете и поднесете.
БОН АПЕТИ ОТ ЛИЛИ!


Коментари