ТОРТА ТРИ МЛЕКА | TRES LECHES

 Tres Leches е класически мексикански десерт. "Три млека" е плътна, сочна и млечна торта покрита с облък ванилова сметана и бял шоколад с нежно докосване от ментов аромат.
Това, което прави тази торта необичайна е, че след изпичането блата се перфорира и се сиропира с три различни млека, които в комбинация създават точната сладост, плътност и усещане за богат вкус, правейкия торта сочна и определено незабравима.

ПРОДУКТИ
за блата:

85 мл прясно мляко
5 яйца
150 г захар
1 к.л. екстракт от ванилия
225 г брашно
1,5 к.л. бакпулвер
1 щипка сол

за млечния сироп:
245 мл прясно мляко
200 мл кондензирано мляко
250 мл. кондензирано сладко мляко

за гарниране:
130 г бял шоколад
200 г течна сметана
листенца мента


ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Отделете жълтъците от белтъците.

Разбийте жълтъците със 100 грама от захарта докато се сгъстят до пухкав крем. 
Добавете прясното мляко и ванилията и разбийте леко, накрая добавете брашното смесено с бакпулвера и щипката сол.

Разбийте белтъците на сняг. Когато започнат да се сгъстяват добавете на няколко части останалата захар. Бийте до получаване на много гъст сняг. Добавете белтъците към жълтъчната смес и разбийте леко. 
Изсипете в тавичка покрита с хартия за печене.

Печете около 30 минути до готовност. Проверете с клечка дали блата е добре изпечен.

След като извадите сладкиша от фурната го оставете за около 5 минути да си почине. След това го преместете в чиния за сервиране, най-добре е да бъде с борд и набодете блата с вилица.
Смесете трите вида млека за млечния сироп и залейте сладкиша. 
Оставете да се сиропира поне 1 час, най-добре 1 нощ в хладилника.
След като е поел целия млечен сироп пригответе млечния фондан като разтопите белия шоколад и го смесите с разбитата сметана. Залейте сладкиша. Декорирайте с листенца мента.

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари