ХУЕВОС РАНЧЕРОС ПО МЕКСИКАНСКИ

 


Хуевос ранчерос е мексиканска закуска, която се състои от пържено яйце, сервирано върху царевична тортиля с доматен сос и лъжица пюре от боб /по желание/. При мен този път беше без бобено пюре.

За тортилята:
1 и 1/2 ч.ч царевично брашно
1/2 ч.л сол
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л олио
1/2 ч.ч топла вода
Може да се омеси в хлебопекарна, но може и на ръка. Меси се до гладко тесто. Разделя се на 8 равни топки. Почиват 1-2 часа покрити с домакинско фолио.

Разточват се на кръгли питки с диаметър около 20 см. върху набрашнена повърхност.
Пържат се на среден огън от двете страни до светло кафяви кръгчета и получаване на балончета. 
Готовите тортили се слагат една върху друга в затворен съд, за да се запазят топли.
Ако желаете да ги ползвате друг път може да ги замразите с хартия за печене между всяка питка.
Аз този път използвах пшенично брашно за тортиля, но следващият непременно ще бъде царевично.

За бобеното пюре /добавя се по желание/:
Накисват се 2 шепички боб за 24 часа, сменя се водата и се сварява до готовност, най-добре в херметическа тенджера. Излива се течността, бобените зърна се намачкват с преса, добавя се 50 гр краве масло и сол на вкус. Пюрето е добре да се приготви предния ден и да се охлади напълно.
Към готовото пюре се добавят 100 гр заквасена сметана и 1 люта чушка нарязана много ситно, почти на пюре. Разбъркват се добре.



За яйцето:
Изпържвате едно цяло яйце от двете страни в загрята мазнина с мъничко червен пипер и мъничко сол. По желание може да оставите жълтъка полутечен.

За доматения сос:
2 домата се обелват и се нарязват на малки кубчета, 
1 глава лук се нарязва на полумесеци
3-4 стръка магданоз се нарязват на ситно, 
сол на вкус
Задушава се лука до леко позачервяване, добарят се доматите. На бавен огън се варят докато изври сока им и соса се сгъсти. Добавят се магданоза и солта.

За да приготвите ястието запичате готовите тортили за 1-2 мин на сух тиган от двете страни, само колкото малко да потъмнеят кафявите петънца. Намазвате тънко още горещи с бобеното пюре. Може и без него.Сервирате готовото изпържено яйце в средата и около него разполагате доматения сос.
Поръсвате с малко свеж магданоз, нарязан на ситно.

Да ви е вкусно!


 Бени

Коментари