ДЖАПЧЕ - JAPCHAE
"Japche" е традиционно корейско ястие, което се приготвя за празничната трапеза. Japche се приготвя от спагети приготвени от нишесте от сладък картоф (на корейски dangmyon), които при варене стават полупрозрачни, с леко еластична текстура. Готвят се във вода, нарязват се, защото са много дълги, след това се запържват с предварително запържени зеленчуци и сос, приготвен от соев сос и захар, много често добавяни към месо (говеждо, свинско, понякога птиче). Това, което ме впечатли в Japche е че ястието ми напомни много за френската кухня по това, че всички съставки се приготвят отделно, за да се смесят накрая в съвършеното цяло.
ПРОДУКТИ
за 4 човека:
150 г свинско бон филе
300 г нудълс (препоръчително е да бъдат dangmyon, но аз използвах обикновине пшеничен нудълс, който свърши превъзходна работа)
1 голям морков
110 г спанак
1 голяма червена чука
1 средно голяма глава лук
растително масло
сол
марината за месото:
1 с.л. соев сос
1 с.л. оризов оцет
1 голяма скилидка чесън (пресована)
черен пипер на вкус
1 с.л. сусамово олио
сос за нудълсите:
4 с.л. соев сос
1 с.л. мед
1 с.л. кафява захар
черен пипер на вкус
финален щрих:
2 яйца
можете да поръсите със запечен сусам, аз го пропускам заради синът ми, който не го обича
ПРИГОТВЯНЕ:
Започнете с месото.
Нарежете го на тънки ивици. Смесете продуктите за маринатата и ги добавете към месото. Размесете и оставете на страна.
Нарежете чушката, моркова и лука на тънки ивички.
Отделете белтъците от жълтъците и ги разбъркайте леко поотделно.
В широк тиган поставете малко мазнина и изпържете белтъците като палачинка от двете страни.
Направете същото и със жълтъците и отделете настрана.
Добавете малко олио в същия тиган и започнете да пържите зеленчуците последователно, като започнете от най-светлите и продължите към най-тъмните. Първо лукът, след него морковите, чушката, спанака и най-накрая месото. Отделяйте всяка приготвена съставка в чиния.
Загрейте вода с малко сол в нея и сгответе нудълсите съгласно описанието на опаковката при мен това беше за 300 г нудълс - 3L вода за около 5 минути.
Прецедете и върнете в тенджерата. Смесете съставките за соса за нудълсите и го добавете към тях. Разбъркайте на котлона за няколко минути и изсипете в чиния за сервиране. Добавете зеленчуците, месото и накрая нарязаните на ивички яйчени палачинки. Разбъркайте леко и сервирайте ястието топло.
Приготвено с любов от Ники <3
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.