БИБИМБАП | BIBIMBAP

Още едно много любимо и също толкова популярно ястие от корейската кухня.

ПРОДУКТИ:
400 г ориз
200 г свинско бон филе
2 моркова
300 г замразен спанак
1 тиквичка
2 средно големи глави лук
4 яйца
олио

марината за месото:
2 с.л. оризов оцет
2 с.л. сусамово олио
2 с.л. кафява захар
4 скилидки чесън
парче джинджифил (аз използвах парче с размери около 40х40х40 мм)

сос за ориза:
2 с.л. червен пипер (сложих 1 с.л. червен пипер + 1 с.л. лют червен пипер)
2 с.л. сусамово олио
2 с.л. мед
ПРИГОТВЯНЕ:
Започнете с мариноването на месото, както винаги, тъй като то се нуждае от време за да поеме аромата на маринатата ;) Нарежете свинското филе на тънки и дълги ивички. Смесете течните съставки за маринатата заедно със захарта и нарязания на ситно джинджифил. Разбъркайте заедно с месото покрийте с фолио и оставете в хладилника.

Сварете ориза спрямо описанието на опаковката. Аз използвах бял ориз съотношението му за приготвяне е 100 г ориз 200 мл вода.
Измийте и почистете зеленчуците. Обелете моркова, тиквичката и лука. Нарежете тиквичката и морковите фини и дълги ивички, лукът също на фини дъгички. Спанака оставете да се размрази на стайна температура или във фурната само на вентилатор.

В тиган поставете малко олио и започнете за запържвате зеленчуците последователно от най-светлия към най-тъмния като ги отделяте в чиния - лук, тиквичка, морков, спанак. Добавяйте мазнина ако е необходимо преди всеки от зеленчуците.
Накрая в остатъчната мазнина, а ако е необходимо добавете още малко изпържете месото, хубаво от всички страни докато сосът, който е пуснало се изпари напълно и леко се зачерви.

Накрая изпържете яйцата на очи от двете страни поотделно или така че да остане място между тях за да бъдат индивидуални порции.

Пригответе соса за ориза като смесете всички съставки и разбъркате добре.

Готови сме за творческата работа ;)

В дълбока чиния за сервиране поставете на дъното няколко лъжици ориз, наредете по повърхността по малко от всички зеленчуци в средата поставете месото. Залейте със соса и поставете отгоре изпърженото яйце.
Миам, добър апетит!

Приготвено с любов от Ники <3

Коментари