ПОШИРАНО ЯЙЦЕ С ОРИЗ "ЖОТТО"

Поширането на яйца винаги си е било предизвикателство за мен, тъй като не винаги ми се получават перфектни, но днес успях следвайки един малък трик.
Не търсете друга рецепта за ориз "Жотто", няма да намерите тъй като тази си е лично моя интерпретация, а името си измислих, много ми хареса звученето;)

ПРОДУКТИ:
за 4 порции
1 с.л. пречистено масло
1 средно голяма глава лук
2 скилидки чесън
200 г ориз Басмати
900 мл вода
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
1 с.л. доматено пюре
сол на вкус
4 яйца

ПРИГОТВЯНЕ:
Запържете до златисто ситно нарязания лук и пресован чесън. Измийте добре ориза и го добавете към лука и чесъна разбъркайте няколко минутки, докато започне да се запържва. Добавете червения пипер и кърито, разбъркайте и добавете част от водата колкото да покрие ориза, разбъркайте и когато ориза поеме водата добавете доматеното пюре, разбъркайте и изсипете останалата част от водата. Оставете да се готви на бавен огън като разбърквате от време на време, за да не залепне.

Наливаме в широк съд около 5 см вода и добавяме тайната съставка ОЦЕТ! Когато водата започне да къкри изсипваме внимателно яйцето (което предварително сме счупили внимателно в чинийка) и когато леко побелее започваме да обръщаме белтъка върху жълтъка докато го обгърне целия. Оставяме да се готви. Същата процедура спазваме и с останалите яйца.

За да се получат хубави поширани яйца е много важно те да са супер пресни, но тъй като това в градски условия си е почти невъзможно освен ако си нямате кокошарник на терасата се наложи да прибегна до лек трик - поставих във водата оцет. Простичкото правило е 1 с.л. на 1 литър вода. Друго, което бихте могли да направите и което все още не съм пробвала е да сготвите предварително яйцата цели за 8 секунди във вряща вода. Това би трябвало да помогне на белтъка да не се разпилее при поширането, но както казах това все още не съм пробвала.

И така когато ориза се приготви оформяме леко гнездо в средата на чинията и поставяме пошираното яйце в него. Поръсваме с червен пипер и сервираме ястието топло.

Приготвен с любов Ники <3

Коментари