ЯХНИЯ ОТ СМИЛЯНСКИ БОБ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г. боб-качествен, най - вкусно е обаче с български смилянски боб
2 глави лук
3 моркова
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
ч с.л. сол за накисването на боба
сол за овкусяване
3 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте половин килограм боб, накиснете го в студена вода с една супена лъжица сол за 12 часа.
Измийте боба отново със студена вода, сложете го в съда в който ще го варите, налейте вода една длан над бобовите зърна. Варите 8,10 минути след което излейте водата.
Отново налейте същото количество вода, този път топла и сложете на тих огън. Добавете една глава лук нарязан на ситно заедно с 3 с.л. олио.
През това време си направете запръжката. В малка тенджерка сложете 4 с.л. олио и малко сол, нарежете морковите на четвъртинки и ги задушете. Извадете ги и добавете в същата мазнина една глава лук нарязан на ситно и 1 супена лъжица брашно, бъркате до златисто, тогава добавете червения пипер и морковите, добавяте сок от боба.
Изливате готовата запръжка при боба. Овкусете със сол и чубрица и оставете за още 10 минутки на тих огън.
Коментари
Публикуване на коментар
Оставете Вашето мнение или препоръка към нас.